Izvor: Mina | Srijeda, 05.10.2022.| 12:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Addiko banka pripremila program zaštite klijenata od rasta EURIBOR-a

Miloš Miketić
Miloš Miketić (Foto: YouTube.com/Mina/Printscreen)
Addiko banka je, prepoznajući značaj i uticaj situacije nastale uslijed trenda rasta EURIBOR-a, usvojila Program aktivnosti u cilju zaštite klijenata koji imaju kredite u eurima sa varijabilnom kamatnom stopom.

Član Upravnog odbora Addiko banke, nadležan za komercijalne poslove i operacije, Miloš Miketić, kazao je da banka, u situaciji gdje su promjene EUROBOR-a prilično intenzivne u posljednih par mjeseci, želi da se jednako odgovorno odnese i prema tom dijelu klijenata koji već imaju kredite vezane za varijabilnu kamatnu stopu.

- Odlučili smo da ponudimo klijentima fiksiranje EURIBOR-a na vrijednost koja je bila na 30. septembar, što je 1,19% i da tu vrijednost uslovno rečeno zaključamo na period od naredne dvije godine - naveo je Miketić.

Fiksiranje vrijednosti tromjesečnog (3M) EURIBOR-a se realizuje na način što će se nakon objavljivanja vrijednosti indexa (3M EURIBOR-a), umjesto primjene na sljedeći kvartal, isti primjenjivati za period od dvije godine, u odnosu na dan potpisivanja aneksa ugovora o kreditu između banke i klijenta.

Miketić je kazao da banka neće naplaćivati naknadu za obradu aneksa kredita, ni bilo koje druge naknade ili troškove za sprovođenje ponude, niti na bilo koji drugi način klijenta dovesti u nepovoljniji položaj u odnosu na inicijalne uslove po kreditnom aranžmanu.

Iz banke su naveli primjer postojećeg klijenta koji ima stambeni kredit sa, na primjer, marginom 4,05% na koju se dodaje vrijednost 3M EURIBOR-a. Vrijednost 3M EURIBOR-a na kraju septembra iznosi 1,19%. Klijent prihvata ponudu banke 20. novembra i potpisuje aneks ugovora na isti dan.

- Kamatna stopa za klijenta u periodu od 20. novembra do 31. decembra 2024. će iznositi 5,24 odsto (4,05% + 1,19%) i svi mjesečni anuiteti u ovom periodu će se obračunavati u skladu sa navedenom kamatnom stopom - precizirali su iz banke.

Navedena ponuda za fiksiranje vrijednosti 3M EURIBOR-a na period od dvije godine će zvanično biti na snazi najkasnije do 10. oktobra, a važiće do kraja ove godine kada će se vrijednost index-a ažurirati u skladu sa važećom tržišnom vrijednošću.

- Nakon isteka navedenog perioda od dvije godine, primjenjivaće se važeća vrijednost 3M EURIBOR-a u skladu s novom situacijom na tržištu, odnosno nastaviće da se primjenjuje promjenljiva/varijabilna kamatna stopa do konačne otplate kredita, u skladu sa odredbama važećeg ugovora o kreditu - rekli su iz Addiko banke.

Miketić je kazao da živimo u jako nepredvidivom periodu, tako da je teško predvidjeti šta će biti nakon dvije godine, ali interes banke je da klijenti imaju mogućnost otplate obaveza.

- Vrlo vjerovatno će banka sagledati šta je optimalno rješenje za klijente i banku - dodao je Miketić.

Addiko banka će pratiti razvoj dešavanja na finansijskom tržištu i kretanja ostalih indeksa i referentnih stopa (prvenstveno SARON-a) i po potrebi dodatno analizirati situaciju i u skladu sa mogućnostima i poslovnom politikom banke razmotriti opcije za dodatnu zaštitu potrošača.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE