NavMenu

Addiko banka pripremila program zaštite klijenata od rasta EURIBOR-a

Izvor: Mina Srijeda, 05.10.2022. 12:52
Komentari
Podeli
Miloš Miketić (Foto: YouTube.com/Mina/Printscreen)Miloš Miketić
Addiko banka je, prepoznajući značaj i uticaj situacije nastale uslijed trenda rasta EURIBOR-a, usvojila Program aktivnosti u cilju zaštite klijenata koji imaju kredite u eurima sa varijabilnom kamatnom stopom.

Član Upravnog odbora Addiko banke, nadležan za komercijalne poslove i operacije, Miloš Miketić, kazao je da banka, u situaciji gdje su promjene EUROBOR-a prilično intenzivne u posljednih par mjeseci, želi da se jednako odgovorno odnese i prema tom dijelu klijenata koji već imaju kredite vezane za varijabilnu kamatnu stopu.

- Odlučili smo da ponudimo klijentima fiksiranje EURIBOR-a na vrijednost koja je bila na 30. septembar, što je 1,19% i da tu vrijednost uslovno rečeno zaključamo na period od naredne dvije godine - naveo je Miketić.

Fiksiranje vrijednosti tromjesečnog (3M) EURIBOR-a se realizuje na način što će se nakon objavljivanja vrijednosti indexa (3M EURIBOR-a), umjesto primjene na sljedeći kvartal, isti primjenjivati za period od dvije godine, u odnosu na dan potpisivanja aneksa ugovora o kreditu između banke i klijenta.

Miketić je kazao da banka neće naplaćivati naknadu za obradu aneksa kredita, ni bilo koje druge naknade ili troškove za sprovođenje ponude, niti na bilo koji drugi način klijenta dovesti u nepovoljniji položaj u odnosu na inicijalne uslove po kreditnom aranžmanu.

Iz banke su naveli primjer postojećeg klijenta koji ima stambeni kredit sa, na primjer, marginom 4,05% na koju se dodaje vrijednost 3M EURIBOR-a. Vrijednost 3M EURIBOR-a na kraju septembra iznosi 1,19%. Klijent prihvata ponudu banke 20. novembra i potpisuje aneks ugovora na isti dan.

- Kamatna stopa za klijenta u periodu od 20. novembra do 31. decembra 2024. će iznositi 5,24 odsto (4,05% + 1,19%) i svi mjesečni anuiteti u ovom periodu će se obračunavati u skladu sa navedenom kamatnom stopom - precizirali su iz banke.

Navedena ponuda za fiksiranje vrijednosti 3M EURIBOR-a na period od dvije godine će zvanično biti na snazi najkasnije do 10. oktobra, a važiće do kraja ove godine kada će se vrijednost index-a ažurirati u skladu sa važećom tržišnom vrijednošću.


- Nakon isteka navedenog perioda od dvije godine, primjenjivaće se važeća vrijednost 3M EURIBOR-a u skladu s novom situacijom na tržištu, odnosno nastaviće da se primjenjuje promjenljiva/varijabilna kamatna stopa do konačne otplate kredita, u skladu sa odredbama važećeg ugovora o kreditu - rekli su iz Addiko banke.

Miketić je kazao da živimo u jako nepredvidivom periodu, tako da je teško predvidjeti šta će biti nakon dvije godine, ali interes banke je da klijenti imaju mogućnost otplate obaveza.

- Vrlo vjerovatno će banka sagledati šta je optimalno rješenje za klijente i banku - dodao je Miketić.

Addiko banka će pratiti razvoj dešavanja na finansijskom tržištu i kretanja ostalih indeksa i referentnih stopa (prvenstveno SARON-a) i po potrebi dodatno analizirati situaciju i u skladu sa mogućnostima i poslovnom politikom banke razmotriti opcije za dodatnu zaštitu potrošača.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.