NavMenu

Evropska unija usvojila osmi paket sankcija prema Rusiji

Izvor: Telegraf biznis Srijeda, 05.10.2022. 12:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)Ilustracija
Vlade zemalja članica Evropske unije postigle su dogovor o predlogu novih sankcija prema Rusiji zbog njene "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj (Josep Borrell).

- Vjerujem da ćemo prije kraja ove plenarne sjednice postići dogovor unutar Savjeta (Evrope) i usvojiti zajednički predlog koji je iznijela Evropska komisija - rekao je Borelj u Evropskom parlamentu.

Vlade zemalja članica EU, okupljene u Savjetu, raspravljaju od prošle nedelje o osmoj rundi sankcija Rusiji.


Šta je obuhvaćeno novim paketom sankcija?

Novi paket sankcija prošle nedelje predložila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) usljed eskalacije dešavanja u Ukrajini.

- Novi paket sankcija uključuje dodavanje još 1.300 fizičkih i pravnih osoba na popis sankcionisanih, opsežnu zabranu uvoza, čime će Rusija ostati bez prihoda od 7 mlrd EUR, zabranu izvoza više ključnih tehnologija u Rusiju, kao i ograničenje cijena nafte za treće zemlje.

Gornja granica cijene za rusku naftu, o čemu su se prethodno dogovorile zemlje Grupe sedam (G7), još nije utvrđena, a SAD su najavile da će odluka o tome biti donijeta u narednih nekoliko sedmica.

Niz zemalja EU, među kojima je najglasnija Njemačka, zabrinuto je zbog novih mjera, posebno u vezi sa ograničenjem cijene nafte, prenosi sajt Telegraf biznis.

Malta, Grčka i Kipar, čije flote tankera prevoze većinu ruske nafte, bile su zabrinute zbog mogućeg uticaja ove mjere na njihove pomorske industrije.

To je dovelo do nekih ustupaka prema tim zemljama, prema nacrtu teksta koji je Politico imao na uvid.


Čeka se konačna odluka

Pojedine diplomate sumnjaju u finalizaciju osmog paketa sankcija dok drugi predviđaju da bi prelimiran dogovor "trebalo da bude danas ujutro".

Putin je ranije zbog najave EU o ograničenju cijena ruskih energenata oštro reagovao.

- Dalja primjena politike sankcije može, bez pretjerivanja da prouzrokuje još teže, pa i katastrofalne posljedice na svjetskom energetskom tržištu - istakao je Putin.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.