Izvor: Dan | Ponedjeljak, 03.10.2022.| 14:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro tender za projektovanje šetališta lungo mare u Kotoru - Počela gradnja hotela iz lanca Marriott, stigao i Hyatt

(Foto: Pixabay.com/pixelRaw )
Sudeći po najavama iz lokalne uprave, Kotor bi naredne godine mogao postati veliko gradilište. Osim vodosnabdijevanja Donjeg Grblja, jedan od značajnijih projekata, čija je realizacija u planu za narednu godinu, jeste i izgradnja šetališta uz more na potezu od Macea do Mula, čime bi Kotor, poput ostalih primorskih gradova, konačno dobio "lungo mare".

Prema riječima menadžera Opštine Kotor Ivana Mikijelja, u toku je izrada projektne dokumentacije za ovo šetalište, ukupne dužine 750 metara. Pojašnjava da je prema planu Javnog preduzeća (JP) za upravljanje morskim dobrom CG, predviđeno da se u 2022. uradi tehnička dokumentacija.

- Projekat šetališta ispod Opšte bolnice je od velikog značaja za opštinu Kotor i naišli smo na veliko razumijevanje čelnih ljudi u Morskom dobru koje je kroz projektni zadatak definisalo uslove za izradu idejnog i glavnog projekta za izgradnju šetališta lungo mare. Zahtjev je da budući projektant treba strogo da vodi računa da konačan izgled šetnice prati okruženje i bude u skladu sa konzervatorskim uslovima, koji su sastavni dio UT uslova izdatih od strane opštinskog Sekretarijata za urbanizam. Tender za projektovanje trebalo je da bude u prvoj polovini septembra, ali je zbog pada sistema koji je svima poznat, isti pomjeren za 12. oktobar. Cijena javne nabavke iznosi 25.000 eura - izjavio je Mikijelj za Dan.

Naglašava da je osnovnim smjerenicama za budući "lungo mare" predviđeno i da se svim planiranim investicijama na formiranju, uređenju i korišćenju šetališta uz more, mora očuvati sama površina mora, to jest isključuje se nasipanje mora.

Shodno konzervatorskim uslovima, između ostalog, potrebno je da se linija šetališta prilagodi zatečenoj liniji obale, pri čemu se isključuje mogućnost mijenjanja linije obale, nasipanja terena i gradnja novih nepokretnih objekata; zatim bi trebalo sačuvati sve vrijedne elemente tradicionalnog načina uređenja obale i gradnje priobalnog puta; ponte, mandraće i propratne zidove, a postavljanje stubova u more nije dozvoljeno.

Mikijelj kaže da je u toku izrada idejnog rješenja i glavnog projekta pješačke staze i uređenja javnih površina uz obalu na potezu Morinj - Kostanjica, urađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju obalnog zida na ušću rijeke Škurde u more i za isti se priprema dokumentacija za izvođenje radova, čiju realizaciju očekuju prije početka sljedeće turističke sezone, u završnoj fazi je izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju dvije ponte u Dobroti.

Osvrćući se na izgradnju vodovodne mreže prema Donjem Grblju, na potezu Višnjevo - Krimovice - Zagora, navodi da se završetak projekta očekuje u narednih mjesec, nakon toga će biti predat Upravi za javne radove radi raspisivanja tendera za izgradnju prve faze koja će obuhvatati pomenuta sela.

- U toku je revizija glavnog projekta vodosnabdijevanja na potezu prema selu Višnjeva. Kada je u pitanju krak vodovoda prema Bigovi, izbor izvođača je u završnoj fazi, trenutno je u toku vrednovanje ponuda - rekao je opštinski menadžer.

Za 2023. planirani su radovi na izgradnji dvosmjerne ulice u Škaljarima ispod gradskog groblja, a očekuje se i početak izgradnje kanalizacione mreže u djelovima zaliva Stoliv - Perast.

- Za žičaru Tabačina - San Đovani potreban je novi projekat jer stari nije zadovoljio standarde Uneska, te da ide međunarodni tender po njihovim upustvima - zaključuje Mikijelj.


Zemljište bivšeg hotela Fjord treba privesti namjeni

Ivan Mikijelj podsjeća da je počela gradnja hotela lanca Meriot (Marriott) grupe na lokaciji bivšeg URC-a. Nakon nedavnog dolaska hotelske grupacije Hajat (Hyatt)na Markov rt, dolazak druge renomirane kompanije u Kotor predstavlja, kaže, značajno unapređenje u turističkoj ponudi grada koja će privući goste veće platežne moći da u Kotoru provedu duži vremenski period.

- Time ćemo promijeniti percepciju Kotora kao grada koji predstavlja samo izletničku destinaciju. Na ovaj način možemo računati da će se turizam hotelskog tipa razvijati i trajati i nakon ljetnje sezone. Novi hotel će imati oko 130 soba i podzemnu garažu, otvaranje bi, kako je planirano, trebalo da bude za tri godine od početka radova - kaže Mikijelj navodeći da je lokalna uprava u komunikaciji sa vlasnikom zemljišta bivšeg hotela Fjord da se ono privede namjeni.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE