NavMenu

Israel Aerospace Industries u Beogradu otvorila mjesto za prenamjenu putničkih aviona u teretne

Izvor: eKapija Nedjelja, 02.10.2022. 20:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pierre-Yves Babelon/shutterstock.com)Ilustracija
Israel Aerospace Industries (IAI) otvorila je u istočnoj Evropi prvu lokaciju za konverziju širokotrupnih putničkih aviona u teretne na beogradskom aerodromu Nikola Tesla u pogonima kompanije za održavanje Jat tehnike, piše exyuaviation.com.

IAI je svetski lider u konverziji putničkih aviona u teretne aviona, kao što su Boing 767, 737 i 747, sa linijama u Izraelu i Meksiku, dok se očekuje da će njegova lokacija u Abu Dabiju biti otvorena u partnerstvu sa Etihad Engineering.

Državna izraelska kompanija sprema se da započne radove na konverziji Boinga 777, za koju je sklopila partnerstvo sa AerCap-om, najvećim svjetskim vlasnikom komercijalnih aviona, zahtijevajući od nje povećanje ukupnog globalnog kapaciteta, što je rezulitralo otvaranjem objekta u Beogradu. IAI je takođe dobila sertifikat za programe konverzije Airbus A330-300.

IAI je već počeo sa radom u Beogradu i priprema se za otkrivanje svog prvog konvertovanog putničkog aviona u teretni avion. Bivši Air Canada Rouge Boeing 767-300ER, sada registrovan N899MF, stigao je u srpsku prestonicu sredinom septembra, a radovi na njegovoj konverziji će uskoro početi.

B767-300BDSF (BEDEK Special Freighter) je napredni konvertovani tip teretnjaka iz porodice B767, koji nudi IAI kao nastavak uspešnog B767-200BDSF. Kompanija je isporučila više od 100 konvertovanih aviona B767-300. Israel Aerospace Industries kaže da transformiše oko 25 aviona godišnje, u odnosu na 18 godišnje prije pandemije Covid-19. Proces traje oko tri mjeseca.

Cijena konverzije po avionu iznosi oko 35 mil USD, što je mnogo jeftinije od cijene novog teretnog aviona. Globalni giganti poput Amazona i DHL-a uskočili su u konkurentsko tržište dostave, a zvaničnici IAI kažu da su porudžbine rezervisane za naredne četiri godine.

Er Srbija je nedavno saopštila da istražuje mogućnost pretvaranja tri svoja aviona ATR72-200 u teretne avione.

Teretni avioni se užurbano stavljaju u promet zbog nedostatka kapaciteta za transport širom svijeta, a ovo se pokazalo kao izuzetno unosno za aviokompanije usred izbijanja pandemije koronavirusa.

Er Srbija je saopštila da je ova aviokompanija generalno zainteresovana za dalje širenje na tržište teretnih vozila, ali nedostatak namjenskih teretnih aviona, kao i slotova za konverziju, predstavljaju problem.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.