NavMenu

Suprotni smjerovi indeksa i milionski promet na Montenegroberzi

Izvor: Mina Nedjelja, 02.10.2022. 09:02
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Geralt)
Suprotni smjerovi indeksa i milionski promet zbog prodaje akcija Lovćen banke, obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je parlament usvojio rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 pao je 1,4% na 807,87 poena, dok je MONEX neznatno ojačao na 11.463,83 boda.

Promet, realizovan kroz 27 transakcija, iznosio je 1,83 mil EUR i bio je devet puta manji od prošlosedmičnog.

Najveći udio u prometu imale su akcije Lovćen banke, oko 70%.

Prošle sedmice je takođe trgovano akcijama te banke, kada je prodat udio od 7,5%.

Ove sedmice je na Montenegroberzi nastavljena trgovina dionicama te banke, kada je u četvrtak prodat udio od 5,5 odsto za 1,28 mil EUR.

Cijena po dionici je bila nepromijenjena i iznosila je 550 EUR.

Prema podacima Centralno klirinško depozitarnog društva, prodati udio odgovara količini akcija koju posjeduje Gavrilo Luka Nikčević.

Skupština je ove sedmice usvojila i rebalans ovogodišnjeg budžeta kao i izmjene Odluke o zaduživanju Crne Gore.

Za rebalans je glasao 41 poslanik, 13 je bilo uzdržano, a jedan protiv.

Skupština nije utvrdila postojanje razloge da taj zakon stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović saopštio je ranije da je Vlada bila primorana da predloži rebalans ovogodišnjeg budžeta kako bi se zaokružila godina i izbjegao bankrot.

- Rebalans je suštinska verifikacija aktuelnog trenutka u javnim finansijama, usloženog kroz dejstvo zakona koji su stvorili nove dodatne rashode i za koje imamo potrebu da ih finansiramo i obezbijedimo stabilan život u Crnoj Gori do kraja godine - rekao je Damjanović tokom rasprave u parlamentu.

Izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za ovu godinu planirani su rashodi u iznosu od 2,69 mlrd EUR i u odnosu na prvobitni zakon veći su 191,33 mil EUR ili 7,7%.

Prihodi budžeta u ovoj godini projektovani su u iznosu od 1,93 mlrd EUR ili 36% bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je u odnosu na prvobitno planirane manje 3,7 miliona ili 0,2%.

Za izmjene Odluke o zaduživanju Crne Gore glasao je 41 poslanik, 15 je bilo uzdržano, a jedan protiv.

Izmjenom odluke o zaduživanju se, umjesto 560 mil EUR nedostajućih sredstava u tekućem budžetu, planira 756 mil EUR. Umjesto prvobitno predviđenog zaduženja do 70 mil EUR, predlaže se da to zaduženje bude do 350 mil EUR.

Ojačala je dionica Luke Bar 21,6% na 45 centi i Plantaža 9,6% na 17,1 cent.

Dobijali su i Jugopetrol 4,5% na 11,5 EUR i Crnogorski Telekom 0,7% na 1,42 EUR.

Gubila je Hipotekarna banka 19% na 5,5 EUR, Sveti Stefan hoteli Budva 5,7 odsto na 3,3 i Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera i Elektroprivreda neznatno na 6,5 odnosno 3,5 EUR.

Predsjednik Odbora direktora te energetske kompanije, Milutin Đukanović, kazao je da je EPCG ostala stabilna i sa velikim potencijalom da nosi energetski sektor, cijene struje se nijesu povećavale i nije bilo restrikcija.

- Bilo bi sa naše strane neozbiljno da ističemo da će ovaj poslovni rezultat biti najbolji u istoriji EPCG, ali bi se moralo istaći da Crna Gora gotovo nije osjetila energetsku krizu - naveo je Đukanović u autorskom tekstu.

On je rekao da nije bilo državne pomoći za najjaču energetsku kompaniju, cijene električne energije nijesu povećavane i nije bilo restrikcija. EPCG je ostala stabilna i sa velikim potencijalom da nosi energetski sektor i bude lokomotivna privrednog razvoja Crne Gore.

- Da bi se to ostvarilo, mora mnogo da se radi. EPCG radi - dodao je Đukanović.

Akcionari kompanije trebalo bi da na vanrednoj Skupštini u ponedjeljak razmatraju odluku o davanju saglasnosti za kupovinu imovine bivšeg industrijskog kompleksa Željezare Nikšić.

Dioničari bi trebalo da donesu i odluke o razrješenju i izboru članova Odbora direktora.

Skupština akcionara je prvobitno bila zakazana samo sa tačkama koje se tiču razrješenja i izbora članova borda, a naknadno je dopunjena sa tačkom o kupovini Željezare.

Vlada je predložila Skupštini akcionara EPCG Ivana Šaranovića, Tahira Gjonbalaja, Brankicu Mosurović, Martina Ćalasana, Nenada Markovića, Milutina Đukanovića i Emira Strujića za članove Odbora direktora te kompanije.

Gubila je akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 2,2% na 90,02 centa, dok je za Napredak ostala nepromijenjena na četiri centa.

Ove sedmice je i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zadržala u najnovijem izvještaju projekciju rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,7 odsto, dok je za narednu snizila na četiri odsto.

Prema novom izvještaju o regionalnim ekonomskim izgledima, u koji je agencija Mina-business imala uvid, naredne godine se očekuje rast crnogorske ekonomije od četiri odsto.

U majskim prognozama očekivao se rast ekonomije naredne godine od 4,5%.

- Predviđa se rast od 3,7% u ovoj godini i četiri odsto u narednoj, ali postoji velika neizvjesnost oko izgleda. Ključni rizici za izglede uključuju povišenu inflaciju i političke nestabilnosti, što može odložiti javna ulaganja i reformske napore - napominje se u izvještaju.

Pored toga, Vlada je ove sedmice produžila odluku o umanjenju akciza na gorivo 50%, do 1. novembra.

Prema podacima Montenegroberze, dividendu za prošlu godinu dijelile su tri kompanije, dok je za 2020. to učinilo njih sedam.

Emitenti koji su u toku ove godine isplatili dividendu za prošlu su Jugopetrol, Crnogorski Telekom i Zetatrans.

- Jugopetrol, Crnogorski Telekom i Zetatrans imaju kontinuitet u isplati dividende dvije godine zaredom, odnosno za prošlu i 2020. godinu - navodi se u saopštenju.

Kompanije koje su za 2020. godinu isplatile dividendu, a to nijesu učinile za prošlu, su Elektroprivreda (EPCG), Napredak, Marina Bar i Sveti Stefan hoteli Budva.

- Četiri listirane kompanije - EPCG, Napredak, Marina Bar i Sveti Stefan hoteli Budva, nijesu donijele odluku o isplati dividende za prošlu godinu, iako su ostvarile profit, jer su odlučile da ostvarenu dobit preusmjere u neraspoređenu dobit, ili u rezerve drustva - navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.