NavMenu

Usvojena Strategija razvoja trgovine RS do 2028. - Najveći fokus na jačanju domaćih proizvoda

Izvor: eKapija Petak, 30.09.2022. 12:35
Komentari
Podeli
(Foto: Photobac/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske usvojila je juče Strategiju razvoja trgovine Republike Srpske za period 2022-2028. godina.

Strategija razvoja trgovine Republike Srpske za period 2022-2028. godine predstavlja nastavak izgradnje savremene i konkurentski snažne trgovinske mreže sa primjenom inovativnih i tehnoloških dostignuća koje će omogućiti visoku efikasnost i produktivnost trgovinskog sektora Republike Srpske.

Značaj trgovinskog sektora u ekonomskom rastu i razvoju Republike Srpske ogleda se u značajnom udjelu u strukturi BDP-a, značajnom stopom rasta i udjelom u strukturi zaposlenih. Osim navedenog, značajna uloga trgovinskog sektora predstavlja i poboljšanje konkurentske pozicije domaćih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu i kontinuirani razvoj potencijala domaće trgovine, u skladu sa regionalnim i globalnim trendovima u lancima snabdijevanja.

Povećanje proizvodnih i trgovinskih performansi domaćih proizvodnih i trgovinskih subjekata predstavlja jednu od fundamentalnih karakteristika efikasnog i dobro koncipiranog trgovinskog sektora.

U skladu sa dugoročnom razvojnom orijentacijom tržišta i trgovinskog sektora Republike Srpske, Strategijom se determinišu sljedeći strateški ciljevi razvoja trgovine u Republici Srpskoj:

- Izgradnja i unapređenje zakonskog i institucionalnog okvira trgovinskog sektora, odnosno unapređenje trgovine putem novih zakonskih rješenja i izgradnje kapaciteta trgovinskog sektora;

- Unapređenje konkurentnosti domaćih proizvoda i razvoj potencijala domaće trgovine, koje podrazumijeva unapređenje aktivnosti brendiranja domaćih proizvoda, aktivnosti na razvijanju svijesti potrošača o kupovini domaćih proizvoda i stimulisanje tražnje za domaćim proizvodima;

- Unapređenje zaštite potrošača, odnosno institucionalnu podršku u zaštiti potrošača na tržištu i razvoj i unapređenje podrške udruženjima za zaštitu potrošača.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.