NavMenu

Žugić: Bankarski sistem CG na istorijskom maksimumu

Izvor: RTCG Četvrtak, 29.09.2022. 14:30
Komentari
Podeli
Radoje Žugić (Foto: YouTube/screenshot)Radoje Žugić
Bankarski sistem Crne Gore je u najvećem dijelu ključnih parametara na istorijskom maksimumu i sa pozitivnim trendovima, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić. On je najavio da će uskoro sistem platnog prometa Crne Gore biti potpuno usaglašen sa evropskim direktivama. Za osam mjeseci, kako je dodao, odobreno je 26% kredita više nego rekordne 2019. godine.

Žugić je na konferenciji za novinare o postojećem stanju u finansijskom i bankarskom sektoru kazao da CBCG danas u vrijeme geopolitičke krize prati sve ono što može da ugrozi bankarski sistem koji je dominantan dio finansijksog sistema kako bi na taj način očuvali finansijsku stabilnost.

- Pratili smo brojne stvari i indikatore bankarskog poslovanja i mogu reći da je danas bankarski sistem u najvećem dijelu ključnih parametara na istorijskom maksimumu i sa pozitivnim trendovima - istakao je Žugić.

On je dodao da je za prvih osam mjeseci odobreno 923,5 mil EUR kredita realnoj ekonomiji i stanovništvu.

- To je u odnosu na prošlu godinu više za 37% ili u odnosu na kovid godinu 2020. 73% više i da uporedimo sa ekonomski najboljom godinom 2019. rast je na nivou od 26% - kazao je Žugić.

Guverner CBCG je kazao i da ta institucija na dnevnom nivou prati sve parametre kako ne bi došlo do ekspanzije kreditne aktivnosti a samim tim do krize kako je to bilo 2008. godine.

On je najavio i da će uskoro sistem platnog prometa Crne Gore biti potpuno usaglašen sa evropskim direktivama.

- U velikoj mjeri smo harmonizovali našu regulaciju sa svim direktivama. Najnovija aktivnost se odnosi na izmjene Zakona o platnom sistemu. U taj zakon je inkorporirana direktiva PSD2 i on je prošao odbor. Ovih dana se očekuje usvajanje u parlamentu i nakon toga imaćemo kompletno usaglašen sistem platnog prometa sa evropskom praksom i direktivama - istakao je Žugić.


Sa zadovoljstvom prihvatio predlog da bude guverner

Žugić je rekao da je sa zadovoljstvom prihvatio predlog predsjednika države, Mila Đukanovića, da ponovo bude na čelu vrhovne monetarne institucije i dodao da bi poslanici to trebalo da podrže.

- Sa posebnim zadovoljstvom sam prihvatio predlog predsjednika, jer to smatram krunom uspjeha koji sam postigao zajedno sa mojim timom - kazao je Žugić na konferenciji za novinare povodom isteka njegovog mandata i prezentacije rezultata u prethodnom šestogodišnjem periodu.

Na pitanje da li očekuje podršku poslanika, Žugić je odgovorio da bi trebalo da je bude, ali da je stvar na njima.

- Predlog je učinjen, a politika radi svoj dio posla. Ko poštuje objektivne ocjene, vjerovatno će glasati, ali ako idemo samo na politiku, onda nijesam siguran - kazao je Žugić.

On je dodao da nije opterećen glasanjem u parlamentu i da radi sve da sačuva svoju i reputaciju CBCG, kao i sjajne saradnike.

- Cilj mi je da sačuvam svoje prijatelje i porodicu od onih koji plasiraju potpuno neutemeljene informacije - poručio je Žugić.

Prema njegovim riječima, član 49 Zakona o CBCG propisuje da se guverner može birati najviše dva puta uzastopno.

- Prostor zakonski postoji i stigao je predlog od predsjednika države potpun utemeljen na Zakonu o CBCG - naveo je Žugić.

Na pitanje da li lično smatra da je zaslužio novi mandat, s obzirom na to da postoje pritužbe na njegov rad dok je bio na čelu Fonda penzijskog i invalidskog osigiranja (PIO) i Ministarstva finansija, kao i na nepotizam u CBCG, Žugić je odgovorio da ne zna ni za jednu aferu iz Fonda PIO i Ministarstva finansija.

- CBCG je po meni kadrovski najjača institucija u Crnoj Gori. Svi konkursi su bili validirani sa četiri komisije i prošli su najbolji - rekao je Žugić.

Na pitanje koliko je među njima članova njegove uže i šire porodice, kumova i prijatelja, Žugić je odgovorio da je tamo samo jedan član, a da je drugi otišao nedavno.

- Samo jedan je tamo i nijesam ga ja primio, moj potpis nije na dokumentu - saopštio je Žugić.


On je poručio i da u CBCG ne stanuje politika, niti da vrhovna monetarna institucija radi selektivno, pa ni kad je u pitanju Prva banka.

- Pitajte bankare i svi će vam reći da sve banke imaju jednak tretman i punu zaštitu u liniji sa zakonom. To su po meni pokušaji politizacije jedne profesionalne istitucije i kadra koji je najbolji u Crnoj Gori. U CBCG nema selektivnosti ni politike. Ako ima neko neki dokaz, neka daju tužilaštvu, biće mi zadovoljstvo da odgovorim - rekao je Žugić.

On je negirao i bilo kakvu umiješanost u malverzacije sa Abu Dabi fondom, napominjući da ni na jednom dokumentu nema njegovog potpisa.

- Radoje Žugić kao ministar finansija nije imao učešća, niti potpisa u tom dijelu. Ni govora o bilo kakvom mom ućešću oko manipulacija sa Abu Dabi fondom - naveo je Žugić.

Odgovarajući na pitanje da li je Crnoj Gori potreban aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, Žugić je kazao da je stav CBCG da je državi potreban aranžman u nekoj formi sa tom institucijom, isključivo iz razloga što je na rashodnoj strani budžeta iskreirano toliko troškova koje se moraju finansirati, ne iz tekućih javnih prihoda, već iz zaduženja.


11 paketa mjera pomoći

Žugić je, govoreći o poslovanju CBCG u prethodnom periodu, saopštio da je institucija pravovremeno i adekvatno reagovala sa 11 paketa mjera u vrijeme pandemije, u znak podrške ekonomiji, građanima i očuvanju stabilnosti i otpornosti bankarskog sektora.

- Danas imamo geopolitičke probleme i dnevno pratimo sve ono što može da ugrozi naš bankarski sistem. Danas je bankarski sistem u najvećem dijelu ključnih indikatora na istorisjkom maksimumu i sa pozitivnim trendovima", tvrdi Žugić.

Pored rasta aktive i depozita, najvažniji je rast kreditne aktivnosti. On je zaključio da u CBCG prate da ne dođe do ekspanzije kreditne aktivnosti, kako se ne bi ponovila kriza iz 2008. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.