NavMenu

EURIBOR na najvišem nivou od 2011. godine

Izvor: Vijesti Četvrtak, 29.09.2022. 12:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jat036/shutterstock.com)Ilustracija
Vrijednost EURIBOR-a, referentne kamatne stope na međubankarskom tržištu, koja se dodatno računa na kredite s varijabilnom kamatnom stopom, juče je dostigla iznos od 1,85% što je najveća vrijednost od jula 2011. godine.

EURIBOR je imao negativnu vrijednost od oktobra 2015. godine do početka juna ove godine kada je krenuo njegov rapidan rast.

U periodu od ovih sedam godina klijenti koji su uzimali kredite s varijabilnom kamatom su plaćali manje rate jer im je EURIBOR računat kao nula, od onih koji su uzeli kredite s fiksnom kamatnom stopom, ali se sada situacija promjenila.

Zbog ovog rasta EURIBOR-a rate za kredite s varijabilnom kamatom mogu porasti za 15 do 20%.

Evropska centralna banka, kao i mnoge druge širom svijeta, su proteklih mjeseci povećavali referentne kamatne stope u cilju zauzdavanja inflacije, međutim to je uticalo i na rast EURIBOR-a.

Najveća vrijednost EURIBOR-a, bila je u oktobru 2008. godine kada je iznosila 5,43% zbog dotadašnjeg rasta kreditiranja usljed takozvanog ekonomskog buma. Nakon toga počinju problemi u bankarskom sektoru u SAD i EU, zatim u cijelom svijetu, što je izazvalo veliku ekonomsku krizu iz 2009. godine. Već u oktobru 2009. godine vrijednost EURIBOR-a pala je na jedan odsto.

Iz Centralne banke (CBCG) početkom ovog mjeseca, kako su saopštili zbog uočavanja ovog problema i mogućnosti daljeg rasta EURIBOR-a, obavezali su komercijalne banke da do kraja septembra izrade programe zaštite klijenata koji imaju kredite s varijabilnom kamatnom stopom. Ti programi bi trebalo da omoguće da klijenti mogu preći na kredite s fiksnom kamatnom stopom ili neki kombinovani model.

Iz CBCG su naveli da je zakonom utvrđena obaveza banaka da prije zaključivanja ugovora potrošačima u pisanoj formi pruže informacije o glavnim karakteristikama kreditnog proizvoda, ukupnim troškovima kredita, kao i ostalim važnim pravnim aspektima značajnim za potrošača.


- Kroz ove programe, korisnici kredita biće na jasan i nedvosmislen način upozoreni na sve rizike koji proizlaze iz promjenjivosti kamatnih stopa. Prije zaključivanja ugovora o kreditu s varijabilnom kamatnom stopom, banke će upoznati klijente s posljedicama eventualnog daljeg rasta EURIBOR-a, pa će oni biti u prilici da procijene da li je predloženi ugovor o kreditu prilagođen njihovim potrebama i finansijskom stanju - navedeno je tada iz CBCG.

Prema podacima kreditnog registra CBCG, ukupno odobreni krediti s varijabilnom stopom na dan 31. jul 2022. godine iznose 846,1 mil EUR i čine 28%ukupnih kredita.

Ovo znači da je svaki četvrti odobreni kredit s varijabilnom kamatnom stopom, i da će im iznos rata rasti zajedno s EURIBOR-om.

Najveća stopa varijabilnih kredita je kod stambenih kredita gdje učestvuju sa 62%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.