NavMenu

EBRD zadržala prognozu rasta srpskog BDP-a na 3,3% u 2022. godini, a smanjila za 2023.

Izvor: N1 Srijeda, 28.09.2022. 18:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zadržala je prognozu rasta BDP Srbije na 3,3% u 2022. godini, ali je smanjila prognozu za 2023. godinu, pa u svom septembarskom izvještaju očekuje da će sledeće godine rast BDP takođe biti 3,3% ili za 0,7% manje nego u prethodnoj prognozi.

U analizi ekonomskih kretanja u Srbiji, EBRD navodi da je privredni oporavak, zabilježen 2021. godine, nastavljen i u prvoj polovini ove godine, ali sporijim tempom, prenosi FoNet.

- Prognoziramo rast BDP Srbije na 3,3% u 2022. i 2023. godini, a rizici po tu projekciju u bliskoj budućnosti ogledaju se u rastu inflacije, raspoloživim prihodima domaćinstava, i pogoršanju eksterne tražnje zbog usporavanja rasta na tržištu EU - stoji u izvještaju EBRD.

Konstatovali su o da je globalni rast cijena hrane i nafte doprinio je da se godišnja stopa inflacije u Srbiji poveća u avgustu na 13,2%, na šta je Narodna banka Srbije reagovala podizanjem referentne kamatne stope sa jedan odsto u martu na 3,5 u septembru.

Ukazali su i da se globalni rast cijena odrazio na rast troškova budžeta za uvoz energenata, kao i na rast deficita tekućeg računa u prvoj polovini godine.


- Rast cijena struje za građane i privredu u Srbiji bio je umjeren, a predstojeća zima biće test za energetski sektor i fiskalni prostor vlade - zaključio je EBRD u analizi.

Naveli su i da je u prva dva kvartala 2022. godine proizvodnja u Srbiji povećana za 4,3 i 3,9% na godišnjem nivou, kao i da je potrošnja stanovništva bila generator rasta i u tom periodu, iako je stopa rasta potrošnje pala sa sedam na četiri odsto zbog rasta cijena i pooštravanja monetarne politike.

Za Zapadni Balkan, EBRD prognozira rast regionalnog BDP od 3,2% u 2022. godini, koliko je projektovala i u majskom izvještaju, dok je projekciju za 2023. revidirala naniže, na tri odsto.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.