NavMenu

Montekargo i ŽPCG profitirali za pola godine - Zbirna dobit preko 600.000 EUR

Izvor: Vijesti Srijeda, 28.09.2022. 14:37
Komentari
Podeli
(Foto: PureSolution/shutterstock.com)
Državno-željezničko preduzeće Montekargo zaradilo je od početka ove godine do kraja juna 386 hiljada eura, što je značajno bolji rezultat u odnosu na uporedni rezultat iz prošle godine, kada je kompanija poslovala sa gubitkom od 1,27 miliona eura.

Kako se navodi u izvještaju o upravljanju kompanije za cijelu 2022. godinu očekuje se dobit od 1,08 miliona eura.

U prvom polugodištu prihodi od prodaje su iznosili četiri miliona eura, duplo više nego lani, dok su ostali prihodi od poslovanja bili 415 hiljada eura.

Što se tiče rashoda, na troškove poslovanja je otišlo dva miliona eura ili skoro 600 hiljada eura više nego 2021. godine. Uz to, na zarade i ostale naknade je izdvojeno 1,84 miliona eura, što je neznatno manje u odnosu godinu ranije.

Kompanija je na kraju marta imala akumulirani gubitak od 8,33 miliona eura, za 285 hiljada manji nego na isti period godinu ranije, dok je kapital preduzeća 10,63 miliona eura, a imovina je procijenjena na 15,79 miliona.

- Na osnovu sveobuhvatne analize tržišta i konkurencije, ocjene negativnih uticaja na odvijanje željezničkog robnog saobraćaja, kao i stanja transportnih kapaciteta, tokom poslovne 2022. godine očekuje se povećanje obima prevoza roba za 140 odsto i povećanje prihoda po tom osnovu za 145 odsto, što će rezultirati iskazivanjem pozitivnog rezultata u poslovanju (dobiti) u iznosu od 1,08 miliona eura - navedeno je u izvještaju.

Dominantni prihodi Montekarga odnose na pružanje željezničkih usluga prevoza različitih vrsta robe.

Osim Montekarga, još jedno državno preduzeća Željeznički prevoz (ŽPCG) poslovalo je pozitivno u prvom polugdištu. ŽPCG je za prvih šest mjeseci ostvarilo profit u iznosu od 231 hiljadu eura, što je skoro pet više nego lani.


Za taj period od prodaje ostvareno je 1,23 miliona eura prihoda ili 517 hiljada eura više nego prošle godine.

Dodatnih 3,10 miliona ostvareno je od ostalih prihoda. Ukupni rashodi su iznosili 4,02 miliona, od čega se na zarade odnosilo gotovo polovinu tog iznosa.

Nakon ovih rezultata ŽPCG je na 31. jun imao ukupni neraspoređeni gubitak od 26,77 miliona eura. Stalna imovina kompanije vrijedi 23,78 miliona, dok je kapital 14,33 miliona eura. Osnovna djelatnost preduzeća je prevoz putnika u željezničkom saobraćaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.