NavMenu

Zoološki vrt i CITES centar u Beranama sedam godina u planovima

Izvor: Dan Ponedjeljak, 26.09.2022. 07:02
Komentari
Podeli
Lokacija predviđena za gradnju (Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma)Lokacija predviđena za gradnju
Među brojnim planiranim projektima u beranskoj opštini čija realizacija nije odmakla od početeka ubraja se i izgradnja Zoološkog vrta za koji nije postavljen ni kamen temeljac iako je prije više od sedam godina iz Vade Crne Gore plasirana vijest da će Evropska unija finansirati njegovu izgradnju.

Tada su iz lokalne uprave potvrdili da su dobili uvjeravanja da će se na desnoj obali Lima, na lokaciji Luški lugovi, graditi moderni Zoološki vrt, jedini takve vrste u Crnoj Gori i da će se u njegovom sklopu graditi i CITES centar kao mjesto predviđeno za trenutno držanje i brigu o napuštenim, bolesnim i povrijeđenim životinjama, koje nisu u stanju da opstanu u divljini, kao i životinja koje su konfiskovane usled nelegalnog držanja u zarobljeništvu, nelegalne trgovine, uvoza, izvoza ili drugih razloga utvrđenim zakonom.

Predsjednik opštine Vuko Todorović ističe da se iskreno nada da će se u narednom periodu krenuti sa realizacijom naznačenog projekta i da su u tom pravcu vođeni idređeni razgovoti sa predstavnicima Vlade.

- Tačno je da je izgradnja Zoološkog vrta samo jedan u nizu nerealizovanih planiranih projekata koji su namijenjeni našoj opštini. Inicirali smo određene aktivnosti i iskreno se nadam da će one uroditi plodom. Svakako da to ne zavisi od lokalne uprave, jera izgradnju Zoološkog vrta treba da prate značajna finansijak ulaganja. Radi se o sredstvima koja treba da obezbijedi država uz pomoć Evropskih fondova - naglasio je Todorović.

Ranije su iz Vlade navodili da će se Zoološki vrt u Beranama graditi u okviru programa "Tehnička pomoć za projekte Dunavske regije". Naglašavali su da će se izgradnja finansira iz sredstava Evropske unije, te da je partner na ovom projektu Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore koje, sredstvima opredijeljenim kapitalnim budžetom za 2016. godinu, podržava njegovu realizaciju. Iz Ministarsva održivog razvoja i turizma su potvrđivali da je Berane pogodno mjesto za izgradnju prihvatilišta za životinje i da tu šansu treba iskoristiti

- Na teritoriji naše države se nalaze neke autohtone vrste životinja, koje imaju vrijednost na svjetskom nivou i samim tim traže određenu vrstu zaštite. Berane ima jedinstvenu priliku da postane jedina destinacija u državi koja će posjedovati zoološki vrt većih kapaciteta - konstatovali su prije sedam godina iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.


Ispunjavanje obaveze prema EU

Iz lokalne uprave tvrdi da će se izgradnjom zoološkog vrta i CITES centra u Beranama dati doprinos ispunjavanja obaveza prema Evropskoj uniji.

- Osnivanjem CITES centra u Beranama, Crna Gora dobija prvi takav centar, i tako se pridružuje svjetskoj zajednici država koje brinu o biodiverzitetu, radeći prvenstveno na suzbijanju nelegalne trgovine divljim životinjama i biljkama, kao i njihovim derivatima. Nadamo se da će država to prepoznati jer osnivanjem ovog centra dajemo i doprinos u ispunjavanju obaveza koje nam Evropska unija nameće, kroz Poglavlje 27. Treba da se zna da će Opština Berane ovim projektom dati svoj pečat pri zatvaranju ovog veoma važnog, ali i zahtjevnog poglavlja za Crnu Goru - saopštili su iz lokalne uprave.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.