Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 26.09.2022.| 07:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bečka privatna klinika otvorena za medicinski kadar iz regiona - Kako izgleda rad u jednoj od najboljih bolnica na svijetu

(Foto: Dragan Petrović)
Bečka privatna klinika (Wiener Privatklinik), koja se dva puta zaredom našla na listi najboljih bolnica na svijetu, raspisala je konkurs za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara. Jedini uslovi za kandidate su znanje njemačkog jezika i diploma o završenoj školi za medicinske sestre. Poznata kao i bolnica u Austriji koja liječi najveći broj pacijenata iz inostranstva, Wiener Privatklinik (WPK) je otvorena i za medicinski kadar iz drugih zemalja. U to smo se uvjerili i lično prilikom obilaska klinike, a posebno zadovoljstvo bilo je upoznati medicinske sestre iz Srbije.

Nedostatak medicinskog kadra problem je sa kojim se suočavaju sve zemlje Evrope. Fale doktori, medicinske sestre, tehničari, osoblje... Stoga ne čudi što već godinama unazad veliki broj medicinskih radnika iz zemalja regiona posao traži negdje "preko". Posao koji obavljaju, mahom je isti i ovdje i tamo. Uslovi rada, međutim, na zapadu su znatno bolji.

Wiener Privatklinik jedna je od najboljih privatnih klinika u Austriji, pa i šire. To potvrđuje i međunarodni sertifikat koji im je 2021. i 2022. dodijelila prestižna američka publikacija Newsweek. Osim što se trude da svojim pacijentima pruže vrhunsku zdravstvenu njegu, u ovoj bolnici posbeno su ponosni na činjenicu da su već godinama unazad privatna klinika koja ima najviše stranih pacijenata u Austriji. Pored toga, imaju i kadar koji dolazi iz svih djelova svijeta.

Svi doktori, ali i dobar dio ostalog medicinskog osoblja govori engleski, a često i još neki strani jezik. Samim tim, ni komunikacija sa pacijentima nije problem i ne postoji jezička barijera, jer sa osobljem mogu govoriti i na svom maternjem jeziku. Na taj način se i njihovi pacijenti, koliko god je to moguće, u bolnici osjećaju kao kod kuće.

U Bečkoj privatnoj klinici uvijek su otvoreni za zapošljavanje kadra iz Srbije i regiona.

- Kao i ostale bolnice u Evropi, i WPK je suočena sa manjkom medicinskog osoblja. To postaje sve veći problem i mi smo uvijek otvoreni i pozivamo sestre iz Srbije i regiona da se prijave za posao na našoj klinici - kazala nam je prilikom obilaska ove bolnice Ema Hafner, direktorka marketinga i odjeljenja za međunarodne pacijente WPK.

Jedna od soba u WPK
Jedna od soba u WPK (Foto: Dragan Petrović)
U najnovjiem konkursu koji je ova ova bolnica raspisala, navodi se da zapošljavaju medicinske sestre i tehničare. Uslovi za kandidate su znanje njemačkog jezika i diploma završene škole za medicinske sestre.

Kako je kazala Hafner, upravo je znanje njemačkog jezika najveći izazov za zapošljavanje medicinskih sestara iz inostranstva.

- Austrija je veoma restriktivna i zahtijeva određeni nivo znanja jezika, tu se razlikuje u odnosu na ostale zemlje EU. Što se tiče samog iskustva i predznanja sestara, to ne predstavlja problem jer je ono, kada govorimo o kadru iz jugoistočne Evrope, na veoma dobrom niovu, a dostupne su i obuke u okviru same bolnice. Glavna barijera, odnosno najveći izazov je jezik - rekla je naša sagovornica.

Ako govorimo o platama, one se u austrijskim klinikama kreću i do 4.000 EUR. Zarada zavisi od vrste posla koje radnici obavljaju, ali i iskustva. Razlike u platama između državnih i privatnih klinika gotovo da i nema. Međutim, kako je kazao generalni direktor Wiener Privatklinik prim. dr Walter Ebm, u privatnim bolnicama postoje određene pogodnosti koje državne ne nude.

- Između državnih i privatnih bolnica u Austriji postoji konkurencija, pa su i plate približne, nije neka velika razlika. Ipak, mi u privatnim bolnicama nudimo određene prednosti kojih nema u državnim. U konačnici, sama visina zarade zavisiće od vrste posla, odjeljenja na kome rade, ali i iskustva. Oni iskusniji biće i bolje plaćeni. Kada platimo zdravstveno i penziono osiguranje i sve dodatno što je potrebno za jednog zaposlenog, to bude otprilike oko 50% cijele sume. Možemo reći da su troškovi jednog radnika za bolnicu između 3.500 i 4.000 EUR mjesečno - naveo je Ebm.

Mira Ableidinger, Raja Zaharić Milošević i Sandra Sailer
Mira Ableidinger, Raja Zaharić Milošević i Sandra Sailer (Foto: Dragan Petrović)
U Bečkoj privatnoj klinici imali smo priliku da upoznamo i tri medicinske sestre iz Srbije. U Austriju su sve tri došle vođene različitim životnim okolnostima. Upoznale su se upravo radeći u ovoj bolnici, zadovoljne su i na usluzi svim našim pacijentima koji se liječe u WPK.

U bolnici najduže radi Sandra Sailer iz Beograda, pune 22 godine. Za WPK ima samo riječi hvale, navodeći da želi da ostane tu do penzije. Po zanimanju je diplomirana sestra, a u međuvremenu je bila na brojnim usavršavanjima, te završila i menadžment za rizik i menadžment kvaliteta. To joj je, kako kaže, omogućila upravo klinika na kojoj radi.

- Kada nešto zaista želite, kada se trudite i pokažete da hoćete, onda to i poslodavac prepozna. Tako vam se i otvore brojne mogućnosti i šanse za napredovanjem - rekla nam je Sandra Sailer u Beču.

Na osnovu primjera devojke kojoj želi da pomogne da se zaposli u WPK, ona kaže da je posao koji se radi u srpskim bolnicama mahom isti kao i onaj u austrijskim. Ono što nedostaje radnicima koji iz ovog regiona odu u Austriju jeste broj časova i prakse, ali i jedan dio školovanja koji se ovde odnosi na dodatni dio njege.

- Obične škole za medicinske sestre koje su ranije postojale polako se gube i sve je na nekom univerzitetskom nivou. Zato je nostrifikacija diplome iz Srbije neophodna, jer nije na istom nivou kao u Austriji. Sama nostrifikacija je proces koji traje, a za posao je potrebno i znanje njemačkog jezika na nivou B2. Zato svi koji iz Srbije dolaze sa običnom diplomom ovdje počinju da rade kao pomoćno osoblje, asistenti. Da bi došli do naredne pozicije moraju da se dodatno školuju - pojašnjava Sailer.

Svi naši ljudi koji su došli u WPK da rade su, kako kaže, veoma zadovoljni. Isti slučaj je i sa pacijentima koji se tu liječe.

- Svi pacijenti koji dolaze sa prostora bivše Jugoslavije ovdje se osjećaju kao kod kuće. Većina osoblja govori neki od jezika sa tih govornih područja. Od samog čekiranja na ulasku u bolnicu, preko odjeljenja, operacionih sala i dnevne klinike, pa sve do izlaska. Čak i ako pacijenti ne govore engleski ili njemački nema nikakvih problema, komunikacija sa osobljem je na visokom nivou - kaže Sandra.

(Foto: Dragan Petrović)
U WPK radi i medicinska sestra Mira Ableidinger iz Aranđelovca. U Beč je stigla 1990. godine, nije imala namjeru da ostane u Austriji, već samo vidi kako se živi u toj zemlji. Međutim, tu je već 32 godine. Pošto je pomalo znala njemački jezik, dobila je prvi posao kao pomoćna sestra u jednoj bolnici.

- Čula sam od nekih prijatelja da se po bolnicama traži osoblje, ali da ću morati da čistim. Međutim, kada su vidjeli da već malo znam njemački, odmah sam dobila priliku kao pomoćna sestra. Jedini uslov je bio da završim tromjesečni kurs, što sam odmah prihvatila - navodi Ableidinger.

U toj bolnici radila je oko dvije godine, nakon čega je završila i školu za medicinskog asistenta. Kada je došla u WPK, po savjetu Sandre Sailer nastavila je sa školovanjem.

- Diplomirala sam na jednoj akademiji za medicinsko osoblje i dobila svoje odjeljenje koje vodim. Zadovoljna što sam odlučila da dođem u Beč i ostanem ovde - rekla je Ableidinger.

Raja Zaharić Milošević vremenom je postala jedna od omiljenih sestara mnogim našim pacijentima koji se liječe u WPK. Iako je rođena u Beču, odrastala je u Brčkom i Beogradu. Vratila se u Beč 1994. godine, a nakon nekoliko poslova završila je jednogodišnji kurs za medicinsku sestru i 10 godina radila u ambulanti. U Wiener Privatklinik radi poslednje tri godine.

- Tražila sam posao na onkologiji i našla ga ovdje. Naime, iako vjerujete da se te stvari dešavaju nekom drugom, desilo se upravo meni. Mama mi je oboljela, uskoro i preminula od raka, a bila je vrlo bitna u mom životu. Zato sam i tražila posao upravo na onkologiji, da bih za sebe našla neko objašnjenje, da bih se pripremila, jer rak je jednako smrt.

Danas je, kaže, u kontaktu sa svim svojim pacijentima koji su se liječili u WPK. Svi koji se liječe u ovoj bolnici sve vrijeme dobijaju najbolju moguću njegu. Raja im pored toga pruža i mnogo više. Zato je svi koji se vrate u bolnicu ponovo traže.

- Dođu u drugu državu, bore se za život, ne znaju nikoga. A onda se pojavi neko ko im pruži podršku, broj telefona, pokaže im da je tu za njih. Taj zagrljaj, taj dodir s ljudima, to mi je jako bitno - ističe Raja Zaharić Milošević.

D. Obradović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE