NavMenu

Prodaja akcija EPCG i Lovćen banke podigla promet na Montenegroberzi - Realizovano 17 transakcija u vrijednosti od skoro 17 mil EUR

Izvor: Mina Nedjelja, 25.09.2022. 07:56
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
Suprotni smjerovi indeksa i milionski promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je država povećala udio u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) 2,8%.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 pao je 1,4% na 819,56 poena, dok je MONEX neznatno ojačao na 11.425,73 boda.

Promet, realizovan kroz 17 transakcija, iznosio je 16,99 mil EUR i bio je 42 puta veći od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu imale su akcije EPCG, koje su na sedmičnom nivou pale 2,5% na 3,51 EUR.

Država je u petak kupila 3,34 miliona akcija EPCG za skoro 15 mil EUR ili 4,49 EUR po dionici.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović u četvrtak je najavio da država planira da kupi dionice EPCG putem berzanske prodaje.

- Smatram da bi bila šteta za EPCG da se, zbog tokova novca i likvidnosti, otuđe akcije kompanije u kojoj je država vlasnik 88% i da zato postoji potreba da država, ako je to moguće otkupi sa 15 mil EUR do 28% ponuđene vrijednosti akcija, imajući u vidu da je to mnogo niža cijena od prethodnih prodaja - rekao je Damjanović.

Na prodaju je bilo ponuđeno deset odsto akcija EPCG, odnosno ukupno 11,81 milion dionica, dok je prodato 28,27%.

Prethodno su propala dva poziva za prodaju sopstvenih akcija u blok transakciji, jer se nije javio ni jedan zainteresovani strateški partner.

Značajan udio u sedmičnom prometu imale su i akcije Lovćen banke. Na berzi je u četvrtak prodato 7,5 odsto akcija te banke za 1,74 mil EUR.

Cijena akcije Lovćen banke iznosila je 550 EUR.

Na Montenegroberzi je ove sedmice trgovano i dionicama Crnogorskog Telekoma, koje su ojačale 7,6% na 1,41 EUR, dok akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema nijesu mijenjale vrijednost i koštale su 92 centa.

Trgovano je i dionicama Hipotekarne banke i Montecarga, koje su u petak koštale 6,8 EUR, odnosno 40 centi.

Ove sedmice je objavljena informacija da je bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore, prema preliminarnim podacima Monstata, u drugom kvartalu porastao 12,7% na skoro 1,4 mlrd EUR.

BDP je u istom periodu prošle godine bio 1,14 mlrd EUR.

Ostvareni rast je, prema navodima iz izvještaja, najveći zabilježen u Evropi. Prosječan rast ekonomije u zemljama EU iznosio je 4,1%.

Od zemalja regiona, Slovenija je rasla 8,2%, Hrvatska 7,7%, Srbija 3,9% i Sjeverna Makedonija 2,8%.

Iz Monstata su naveli da je BDP Crne Gore u prošloj godini rastao 13%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.