NavMenu

CEES: Zašto EPCG razmatra kupovinu Željezare ako je u problemima

Izvor: Mina Subota, 24.09.2022. 13:40
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Povećani rizici poslovanja Elektroprivrede (EPCG) mogu imati veoma nepovoljne posljedince za privredu, budžet i građane, ocijenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES) i pitali zbog čega elektroenergetska kompanija u takvim okolnostima razmatra kupovinu Željezare.

- Ukoliko je EPCG u problemima sa profitabilnošću poslovanja, zašto onda razmatra kupovinu Željezare? Koji su ekonomski opravdani razlozi za takvu odluku Odbora direktora, a da se ne nanese šteta preduzeću? Da li će Skupština akcionara EPCG donijeti takvu odluku? Kakav će biti stav reornog Ministarstva kapitanih investicija na Skupštini akcionara - neka su od pitanja koja su postavili predstavnici CEES-a.

Oni su podsjetili i da postoji javno iskazano interesovanje preduzeća u privatnom vlasništvu za kupovinu Željezare.

- Medijski navodi o tome da je moguće da EPCG kupi imovinu Željezare Tosčelik ukazuju na ozbiljan izazov nedostatka strategije Vlade u reformi državnih preduzeća, problem razdvajanja funkcije vlasništva i upravljanja i nužnost unapređenja politike nadzora nad njihovim radom - poručili su iz CEES-a.

Oni su dodali i da Vlada kupovinom akcija EPCG u nejasnim okolnostima pomaže kompaniju koja je ove godine ušla u zonu poslovnog gubitka.

Iz CEES-a su podsjetili da je u petak objavljena informacija da je država na aukciji za prodaju paketa sopstvenih akcija EPCG kupila 28,3% od ponuđenih 11,81 milion akcija elektroenergetske kompanije, vrijednih blizu 15 mil EUR.

- Zašto je Vlada baš sada kupila sopstvene akcije EPCG, koje je kompanija svakako trebalo da poništi u zakonskom roku, čime bi udio države u njoj porastao na 98,5%? I kad je već namjera da dio sopstvenih akcija kupi država, zašto EPCG nije ponudila samo dio koji je država namjeravala da kupi za 15 mil EUR, a ne svih 11,81 milion - upitali su iz CEES-a.

Oni su pitali i zašto se Ministarstvo finansija, u situaciji kada je predstavilo zabrinjavajuće stanje u javnim finansijama i predložilo rebalans budžeta kojim se deficit povećava za 170 mil EUR, odlučuje da potroši 15 miliona na kupovinu sopstvenih akcija EPCG.

Iz CEES-a su podsjetili da je ministar finansija Aleksandar Damjanović, na sjednici Vlade u četvrtak, rekao da je EPCG u dovoljno velikim problemima i da država kupovinom akcija hoće da joj pomogne, za šta je opredjeljeno 15 mil EUR.

- Ukoliko je EPCG zaista u problemima, da li je resorno Ministarstvo podnijelo zahtjev za dodjelu državne pomoći kompaniji, shodno Zakonu o kontroli državne pomoći, i da li su Ministarstvo finansija i Vlada donijeli odluku na osnovu rješenja Agencije za zaštitu konkurencije o tome da li ovo predstavlja dozvoljenu državnu pomoć - pitali su iz CEES-a.

Oni su podsjetili da EPCG čini oko 30% aktive svih preduzeća u većinskom vlasništvu države i da je generator razvoja ne samo sektora energetike, već cjelokupne ekonomije.

- Stoga, povećani rizici njenog poslovanja, naročito u uslovima očekivane energetske krize u Evropi, visoke inflacije i teške fiskalne situacije u Crnoj Gori, mogu imati veoma nepovoljne posljedince za privredu, budžet i građane - rekli su iz CEES-a.

Oni smatraju da, u tom smislu, građani i privreda treba da budu upoznati sa svrsishodnošću poslovnih odluka tog preduzeća u većinskom vlasništvu države i trenutnoj ulozi Vlade kao, većinskog akcionara kompanije, u donošenju strateški važnih poslovnih odluka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.