NavMenu

Nastavlja se rast cijena mliječnih proizvoda - Jogurt skuplji 20 centi

Izvor: Dan Subota, 24.09.2022. 07:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexander Tolstykh/shutterstock.com)Ilustracija
Kriza na tržištu mlijeka dovela je do novog poskupljenja mliječnih proizvoda, pa su sada cijene jogurta i drugih prerađevina veće za gotovo 20 centi. Kako se moglo vidjeti prethodnih dana u marketima, najjeftiniji litar jogurta domaćih proizvođača je 1,35 eura, dok cijene određenih vrsta idu i preko dva eura.

U najvećem broju trgovačkih lanaca litarski jogut domaćih proizvođača je bio 99 centi do početka ove godine, a sada je 1,35 eura. Prvi put su početkom godine povećali cijene za devet do 15 centi, da bi sada podigli cijene za 20 do 26 centi po litru.

Poslednjih gotovo dvadesetak dana, od kako je Srbija zabranila izvoz sirovog i pasterizovanog mlijeka, sve glasnije se priča o mogućim nestašicama, iako i proizvođači, prerađivači, ali i resorno ministarstvo ističu da se tržište prati, te da i ako bude nestašica, one će biti privremene.

Kada je riječ o poskupljenju jogurta, iz Udruženja stočara su istakli da imaju informaciju da su proizvodi poslednjih dana poskupjeli.

- Nezvanično je najavljeno da bi i proizvođačima trebalo da se podigne cijena otkupa za dva do tri centa, u zavisnosti od mljekare koja otkupljuje, ali i u zavisnosti od količine i kvaliteta mlijeka. Podizanje otkupne cijene trebalo bi da počne sa primjenom od 1. oktobra - kazali su iz Udruženja stočara.

I prerađivači navode da je situacija za sada takva, da cijena proizvoda raste, ali da tržište prosto diktira cijenu.

- Nikakvih konkretnijih informacija o situaciji na tržištu nemamo. Niko ne zna kako će se situacija razvijati, turbulencije na tržištu su velike. Cijene inputa gotovo svakodnevno skaču, vrlo teško se funkcioniše i velika je neizvjesnost i pred proizvođačima, ali i pred prerađivačima - kazali su Danu nezvanično iz jedne mljekare.

Da je problem u nabavci sirovina potvrdio je još jedan prerađivač sa Hamer tržišta, ali su istakli da nema razloga za paniku.

- Kriza je svuda, ne samo kod nas, te je zbog nedostatka sirovina moralo doći do korekcija. Korigovane su cijene jogurta i mlijeka, ali nisu povećavane cijene kiselog mlijeka, sira ili kajmaka. Najveći problem je obustava izvoza sirovog mlijeka iz Srbije, pa sada gotovo i da nema pasterizovanog mlijeka na crnogorskom tržištu. Nadamo se stabilizaciji tržišta u narednom periodu, ali to ne zavisi od nas - istakli su iz jedne od mljekara.

Proizvođači mlijeka su nedavno saopšti li da su na ovu situaciju upozoravali godinama, te da se domaća proizvodnja godinama zanemarivala. Sada, nakon obustave izvoza mlijeka iz Srbije, moguće je da će i druge države uraditi isto kako bi spriječile nestašice na sopstvenim tržištima.

Krizu sa nestašicom mlijeka i mliječnih proizvoda dodatno je pojačala suša prethodne i ove godine, a na rast inputa u proizvodnji dodatno je uticao rat uUkrajini.

Stočari su u više navrata apelovali da je neophodno odmahuvećati otkupne cijene mlijeka i omogućiti da premije koje se dobijaju idu za unapređenje stočarstva, a ne na pokrivanje gubitaka koji su neizbježni u proizvodnji. Prema navodima stočara, dosadašnja gornja otkupna cijena mlijeka je bila 42 centa za litar i mora biti mnogo veća, te su apelovali na hitno povećanje jer posluju na ivici egzistencije.


Proizvodnja sve manja, uvoz sve veći

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u više navrata su isticali da prate situaciju na tržištu, te da su spremni da pravovremeno reaguju u slučaju eventualnih nestašica i poremećaja. Kako bi pospješili domaću proizvodnju, iz ovog ministarstva su najavili da će pomoći proizvođačima u nabavci steonih junica, kao i da će od naredne godine davati u zakup državno zemljište koje će farmeri moći da koriste za ispašu stoke. Proizvodnja i otkup mlijeka poslednjih godina u Crnoj Gori je u padu, jer se smanjuje stočni fond, a preko 60% se uvozi iz okruženja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.