NavMenu

Vrijeme jeftinog novca prošlo, možemo očekivati novi rast kamata

Izvor: RTCG Subota, 24.09.2022. 07:31
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Tumisu)
Iz Evropske centralne banke rast kamata pravdaju potezom kako bi se obuzdala inflacija. A da prognoze ne idu na ruku građanima širom Evrope, ocjenjuju poznavaioci prilika. Obeshrabruje i najava da bi recesiju mogla proglasiti jedna Njemačka.

Inflacija sve brže prazni novčanike, pa su kupovina proizvoda na akcijama i pažljivopraćenje cijena, štednja struje, gasa - sve češći savjeti zvaničnika građanima širom Evrope. Ipak, plata teško da može da odgovori trenutnim cijenama.

Mnogi pomoć traže u Banci hrane. To nijesu samo siromašni, već i oni koji pripadaju srednjoj klasi, i za koje pretpostavljate da svojim prihodima mogu da pokriju troškove.

Ekonomisti raznim mjerama žele da obuzdaju cijene. Evropska centralna banka je, zato, povećala tri ključne kamatne stope za 0,75%. Ne izgleda mnogo, ali to je, do sada,najveće povećanje za 19 zemalja koje koriste euro.

- Da nijesmo povećali kamatne stope, inflacija bi nastavila da se ubrzava - kazala je Kristin Lagard, predsjednica Evropskecentralne banke.

Takav potez je očekivan, smatra glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk, iako je to, kaže, mač s dvije oštrice.

- S jedne strane, ako ne povećavate kamatne stope inflacija će nastaviti da raste, a ako povećate kamatne stope može doći do usporavanja privredne aktivnosti, otpuštanja ljudi, ali na dugi rok samim povećanjem kamatnih stopa, neće moći da se obuzda inflacija, jer njen uzrok nije samo u povećanoj količini novca, nego ovog puta je riječ o smanjenoj ponudi jer pada privredna aktivnost, energenti su skupi - napominje Ćulibrk.

Zato i rastu cijene hrane - samo u posljednjoj godini 25%. Šta slijedi, teško je predvidjeti.

- Kada imate toliki rast cijena enegenata i osnovnih životnih namirnica, vrlo je primijetno da banke u Crnoj Gori uopšte nijesu povećavale kamatnu stopu i onda možete da uporedite, prosječna kamatna stopa kod banaka u Crnoj Gori je oko 6%, a inflacija negdje oko 15%, tako da bankarske usluge u odnosu na rizik i makroekonomsko okruženje, možemo reći da su prihvatljive za klijente - kaže Bratislav Pejaković iz Udruženja banaka Crne Gore.

Ćulibrk, međutim, smatra da je vrijeme jeftinog novca za nama, te da ovo nije kraj rasta kamatnih stopa.

- Taj trend će se nastaviti jer se inflacija ne smiruje, a s druge strane najveća opasnostje što će to poskupiti novac i građanima i privredi i državi koje moraju da se zadužuju za dodatne pakete pomoći da bi pomogle siromašnijim stanovnicima takoda to može na dugi rok da izazove recesiju. Anakon najava da bi recesiju mogla daproglasi i jedna Njemačka, do skora primjer uspješne ekonomije, teško da je ostale zemlje mogu izbjeći. Sada sve zavisi od cijena energenata - navodi Ćulibrk.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.