NavMenu

Od vremena knjaza Nikole Petrovića pa do danas - Već peta generacija porodice Brnović izrađuje čunove

Izvor: Media Biro Petak, 23.09.2022. 11:55
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Stanko, Lazo, Blažo, Janko, a zatim Marko. Još iz doba knjaza Nikole Petrovića, pa sve do danas, porodica Brnović izrađuje čunove.

- Ja sam peta generacija koja preuzima zanat od oca Janka, koji još uvijek radi oko čunova. Što se kaže, od malih nogu, prva igračka mi je bila teslica. Vazda sam kao mali, išao oko kuće i "đeljao" što bi mi rekli - priča Marko.

Njihovo umijeće, spada u kulturno nematerijalno naslijeđe Crne Gore. Za talentovane neimare, svaki čun je unikat. U zavisnosti od zahtjeva, u prosjeku im je neophodno 15 dana za izgradu plovila.

Nasljednik loze Brnovića, otkriva da je đed Blažo, sa svojih deset prstiju i vrhunskom preciznošću, uspijevao da sa ručnom šegom i teslicom napravi prava umjetnička djela. Kada je riječ o materijalu, biraju borovinu. Ravnomjerno raspoređena smola, jedan je od elemenata koji utiče na kvalitet drveta. Za razliku od metalnih i plastičnih barki, daska od munike, ipak ima svoju čar.

- Čun je simbol Skadarskog jezera. Prilagođen je da odbija talase i ne dopušta vodi da prodre u unutrašnjost - govori Marko, koji se prisjeća i djela na koje je najponosniji, dodajući da nema kome nijesu izašli u susret i na veresiju napravili čun.


- On je bio devet metara dužine, tri širine i jedan metar dubine. To nam je najveći brod do sada. O broju napravljenih čunova, ne vodimo evidenciju. Ne znamo tačno koliko smo ih napravili - zaključuje predstavnik pete generacije Brnovića.

Dokle god složni otac i sin, zajedničkim radom njeguju tradicionalnu baštinu, Skadarsko jezero i okolne vode, uljepšavaće autentična drvena plovila.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.