NavMenu

Poreski dužnici kroz reprogram uplatili 4 mil EUR

Izvor: Mina Petak, 23.09.2022. 10:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)Ilustracija
Poreski dužnici, njih 1,86 hiljada, koji su ušli u reprogram duga uplatili su Upravi prihoda i carina (UPC) do 15. septembra ukupno 4 mil EUR, saopšteno je Vijestima iz te institucije.

Ova cifra se odnosi na deset odsto jednokratne uplate ukupnog duga, koji su obveznici bili dužni da plate u roku od deset dana nakon što im je UPC donijela rješenje o odobrenju reprograma duga.

Ostatak duga obveznci će isplatiti kroz 60 mjesečnih rata, kako bi im se otpisala prispjela kamata na dug, a uz to, kako su objasnili iz UPC, moraju da redovno izmiruju tekuće obaveze u skladu sa zakonom.

Iz UPC je ranije rečeno da su do 4. septembra donijeli 4,2 hiljade rješenja o reprogramu, čiji je iznos ukupnog potraživanja 94,56 mil EUR, a tu sumu čini 81,73 miliona osnovnog duga, dok kamata iznosi 12,82 miliona.

Među donesenim rješenjima nalaze se i 44 poreska obveznika s posljednje objavljene crne liste čiji je presjek stanja dugovanja rađen krajem aprila ove godine.

Do istog datuma UPC je ukupno pristiglo 4,29 hiljada zahtjeva za reprogram sa poreskim potraživanjem od 140,84 miliona, odnosno 124,56 miliona osnovnog duga i 16,28 mil EUR kamate.

Rok za podnošenje zahtjeva za reprogram istekao je 30. juna, a na osnovu posebno donesenog zakona definisano je da UPC donosi rješenje o reprogramu u roku od 60 dana od isteka roka za podnošenje zahtjeva, što znači da je do kraja prošlog mjeseca Uprava trebalo da odluči o svim zahtjevima.


Iz UPC su, međutim, naveli da je rok za donošenje rješenja produžen do kraja septembra.

Ministarstvo finansija je objavilo 19. aprila javni poziv za prijave za reprogram poreskog duga na osnovu posebnog zakona koji je dio paketa pratećih zakona u okviru projekta Evropa sad, a usvojen je u parlamentu krajem prošle godine. Dug mogu reprogramirati firme i građani.

U Ministarstvu finansija je procijenjeno da će primjenom ovog zakona najveći broj obveznika prihvatiti uslove iz ovog zakona i reprogramirati dug tako da će minimalni finansijski benefit po budžet biti na godišnjem nivou 15 miliona, a za pet godina 75 mil EUR.

Ukupan poreski dug na kraju maja je iznosio 607,81 milion.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.