NavMenu

Koliko šoljica čaja vodi u dugovječnost?

Izvor: Politika Petak, 23.09.2022. 08:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Gayvoronskaya_Yana)Ilustracija
Osobe koje čaj piju svakodnevno, kao nešto što čini njihov dnevni ritual, naviku bez koje ne mogu da zamisle svoj život, imaju veće šanse da žive duže od onih koje ovaj napitak ostavljaju samo za dane kada su bolesni.

Velika epidemiološka studija čiji su rezultati objavljeni u medicinskom časopisu "Annals of Internal Medicine" prošle nedjelje utvrdila je vezu između dugovječnosti i redovnog pijenja čaja. Kažu da je to zato što čaj sadrži supstance koje smanjuju zapaljenske procese, za koje se zna da su u osnovi mnogih bolesti.

Naravno, ovakve epidemiološke studije koje, između ostalog, utvrde da neka namirnica ili napitak čine dobro za zdravlje ima smisla raditi u sredinama u kojima se ta hrana ili piće koristi u velikoj mjeri. Tako su ranije studije o blagodeti ovog napitka rađene u Kini i Japanu, gdje je zeleni čaj popularan, uvijek donosile zaključke kako je on koristan za očuvanje dobrog zdravlja.

Nova studija je sada bila fokusirana na crni čaj, omiljeni i tradicionalni napitak u Velikoj Britaniji. Na Balkanu, a pogotovu kod nas, gdje se čaj, za razliku od rakije ili vina, u rijetkim prilikama izborio za svakodnevnu upotrebu, ovakva istraživanja nemaju mnogo značaja. Od onih koji baš svakodnevno uživaju u pijuckanju najmanje dvije-tri šolje crnog čaja mnogo su brojniji oni koji će reći da čaj ne piju ni kada su bolesni! Indijski, kako se kod nas obično zove crni čaj, ljekari "stare škole" preporučiće eventualno kada nekoga muči dijareja, ali ne i kao redovnu zamjenu za kafu, gazirana ili energetska pića.

Profesorka Maki Inoi-Čoi, epidemiolog s Univerziteta Minesota, sa singapurskim korjenima, vođa studije, opravdano je fascinirana značajem koji čaj ima za zdravlje. Uostalom, rezultati objavljene studije, koja je koristila veliku bazu podataka u kojoj su i informacije o navici gotovo pola miliona Britanaca u vezi s pijenjem čaja, kažu da dvije ili više šoljica crnog čaja dnevno za 9% do 13% smanjuju smrtnost kod ovih ljudi u odnosu na one koji ga nikada ne piju. Za nekoga je to možda skroman rezultat, ali sve se računa u borbi za dugovječnost.

Temperatura čaja ili dodavanje mlijeka ili šećera nisu promijenili rezultate. Osim toga, praćeni su faktori rizika u vezi sa opštim zdravstvenim stanjem, materijalnim statusom, pušenjem, pijenjem alkohola, ishranom, godinom, rasom i polom.


Crni čaj će kod onog ko ga redovno pije možda spriječiti pojavu gojaznosti ili nastanak nekih oboljenja srca i krvnih sudova, preduprijediti razne upale, ali autori studije razumno su odustali da njegovu korist vezuju za manju mogućnost da se oboli od raka.

Doktor Marion Nestl, s Katedre za studije hrane na Univerzitetu u Njujorku, upozorila je da ovakve zaključke uvijek moramo da prihvatimo uz dozu opreza i sumnje:

- Volim čaj, to je divan napitak, ali ovakve studije, zasnovane na posmatranju navika i zdravlja ljudi, ne mogu da dokažu uzročno-posljedičnu vezu. Uvijek mora da se postavi pitanje da li postoji još nešto u vezi s onima koji piju čaj što ih čini zdravijima - rekla je za agenciju AP dr Nestl.

Dakle, ako ste navikli da tokom hladnih jesenjih dana i zimi pijete šolju crnog čaja dnevno, u njoj uživajte i dalje jer nema dovoljno dokaza da zbog potencijalne koristi za zdravlje i "karte" za dugovječnost ovu naviku mijenjate tako što ćete se nalivati litrima crnog čaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.