NavMenu

Bundesbank: Njemačka ekonomija klizi u recesiju

Izvor: Mina Utorak, 20.09.2022. 10:02
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/karlherl)
Sve je više znaka da njemačka ekonomija zbog izuzetno napete situacije u snabdijevanju energijom klizi u recesiju, saopšteno je iz Bundesbanka, koji očekuje primjetan pad aktivnosti ove jeseni i zime.

Visoki troškovi energije opterećenje su za velike industrijske potrošače, pa je proizvodnja u hemijskoj industriji snažno pala, a smanjena je i u sektoru potrošačkih dobara, posebno u proizvođačima lijekova i namještaja, kazali su iz Bundesbanka.

- Visoka inflacija i neizvjesno snabdijevanje energijom i njeni troškovi utiču na industriju koja troši puno gasa i struje i na njihove izvozne poslove i ulaganja, ali i na ličnu potrošnju i o njoj zavisan uslužni sektor - rekli su iz Bundesbanka, prenosi SEEbiz.

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) vjerovatno će se blago smanjiti već u tekućem tromjesečju, a u periodu od oktobra ove do kraja marta iduće godine aktivnost će se smanjiti, smatraju stručnjaci Bundesbanka.

U proljećnom periodu najveća evropska ekonomija je porasla skromnih 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca.


Inflacija će i dalje biti glavna briga, ističe Budesbank, napomenuvši da su cijene u avgustu bile više 8,8 odsto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu i njihov je rast bio još snažniji nego u januaru, u prvom redu zbog poskupljenja hrane.

U idućim mjesecima stopa inflacije vjerovatno će dostići dvocifrene vrijednosti zbog ukidanja programa mjesečnog pokaza za javni prevoz od devet EUR i ukidanja popusta na gorivo početkom septembra.

Najavljene mjere ublažavanja pritiska vjerovatno će se ogledati u podacima o inflaciji te početkom iduće godine, procjenjuju stručnjaci Bundesbanka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.