NavMenu

Vlada dala saglasnost: Za gradnju kolektora u Podgorici Vodovodu 22,9 mil EUR

Izvor: Dan Ponedjeljak, 19.09.2022. 12:37
Komentari
Podeli
(Foto: Ivan Bandura/unsplash)
Preduzeće Vodovod i kanalizacija dobilo je Vladinu saglasnost za korišćenje 22,9 mil EUR koja su namijenjena za gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U pitanju su sredstva koja je Glavni grad, u vidu granta, dobio sredinom decembra prošle godine za drugu fazu fazu projekta izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i glavne kanalizacione mreže u Podgorici.

- Usvojena je informacija o realizaciji projekta "Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici" s predlogom ugovora o finansiranju i projektu između KfW i Crne Gore, koju zastupa Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Vodovoda i kanalizacije i prihvatila tekst ugovora. U cilju obezbjeđenja nedostajućih sredstava za realizaciju projekta, Glavni grad je u saradnji sa Ministartsvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Project Consulting, aplicirao za donatorska sredstva kod Zapadnobalkanskog investicionog okvira, koji je odobrio 22.935.283 eura. U informaciji se navodi da je u prethodnom periodu pripremljena "Analiza dokumenata u kojima je tretirana lokacija sistema za prečišćavanje otpadnih voda za period od 2004. do 2021. godine", kojom je, kroz višekriterijumsku analizu, predviđena lokacija potvrđena kao optimalna. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 75.031.000 eura - naznačeno je u saopštenju koje je objavljeno nakon sjednice Vlade.

Ukupna vrijednost projekta za prečišćavanje otpadnih voda je preko 50 mil EUR, a finansiran je od strane njemačke banke za razvoj KfW banke, Investicionog okvira za Zapadni Balkan i sredstava Glavnog grada u iznosu od 5,2 mil EUR. Za potrebe finansiranja projekta 22. septembra 2017. godine su zaključena dva kreditna aranžmana sa KfW bankom - standardni ugovor o zajmu u iznosu pet miliona eura i ugovor o promotivnom zajmu u iznosu od 30 mil EUR.


Od ukupno proslijeđenih kreditnih sredstava iz standardnog ugovora o zajmu, odnosno ugovora o promotivnom zajmu, u iznosu od 35 mil EUR, Glavnom gradu je iznos od 8.050.000 EUR proslijeđen u formi kredita, dok je preostalih 26.950.000 eura proslijeđeno kao bespovratna sredstva. Kreditna sredstva iz standardnog ugovora o zajmu su proslijeđena sa rokom otplate od 30 godina, uključujući grejs period od deset godina i sredstva su u potpunosti povučena, dok su sredstva iz ugovora o promotivnom zajmu proslijeđena sa rokom otplate od 15 godina, uključujući grejs period od pet godina.

Do 31. maja 2022. godine iz ugovora o promotivnom zajmu povučen je iznos od 7,2 mil EUR, dok je iznos od 22,83 miliona ostao neiskorišćen, iako rok raspoloživosti kreditnih sredstava ističe 30. juna 2022. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.