Izvor: eKapija | Petak, 16.09.2022.| 11:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zelena trava krova mog - Kako ozelenjavanje krovnih pokrivača štedi energiju i koliko košta (FOTO)

(Foto: CHUTTERSNAP/Unsplash)
Zeleni krovovi su nešto što sve češće viđamo na zgradama. Prijatni su za oko, ali lijepo zelenilo na vrhu zgrade je mnogo više od vizuelnog, naročito u vrijeme energetske krize.

Stručnjaci ističu da zeleni krov jeste skuplji od klasičnog, ali da se dugoročno mnogo više isplati i to je razlog što su investitori u poslednjih nekoliko godina sve zainteresovaniji za ovu vrstu krovnog pokrivača.

Jovana Bošković iz beogradske firme Green Decor, koja se bavi projektovanjem i ugradnjom zelenih krovova, za eKapiju prvenstveno ističe njihove ekonomske prednosti, navodeći da povećavaju vrijednost nekretnine kako kroz estetske karakteristike, tako i kroz poboljšanje građevinskih i energetskih svojstava obejkata:

- Najprije, životni vek zelenih krovova je dvostruko veći u odnosu na konvencionalni. Sledeća prednost je povećanje energetske efikasnosti objekta, jer zeleni krov zimi zadržava toplotu a ljeti ga rashlađuje. Ekstenzivni zeleni krovovi (oni sa najmanjom debljinom supstrata), smanjuju dnevne potrebe za klimatizacijom tokom ljeta za više od 75%. U Kanadi se recimo pokazalo da krov objekta prekriven biljkama sa samo 10 cm supstrata, smanjuje 25% potreba za hlađenjem tokom ljeta. Dakle, veoma su efikasni kao termoizolacioni element i zasjenjivanje spoljne površine objekata ima više efekata nego unutrašnja izolacija.
(Foto: Nikola Petrović/Green Decor)
Naša sagovornica dodaje da zeleni krovovi mogu i da snize spoljne temperature u ljetnjim mjesecima i smanje efekat toplotnih ostrva:

- Biljke na horizontalnim, ali i vertikalnim površinama stambenih objekata (zeleni zidovi), to čine kroz dnevne evapotranspiracijske cikluse. Ukoliko je krov prekriven vegetacijom, temperatura vazduha iznad biljnog sloja ne prelazi 25 stepeni Celzijusa.

Boškovićeva ističe i da ovi ekološki krovni pokrivači pomažu u smanjenju distribucije prašine i polutanata u gradu, kao i proizvodnje smoga, što igra veliku ulogu u redukciji emisije gasova staklene bašte i prilagođavanju ubranim sredinama budućoj klimi sa toplijim ljetima.

A zeleni krovovi štite čak i od poplava i pritom smanjuju troškove za odvođenje padavinskih voda. Kako?

- Na zelenim krovovima voda se zadržava u supstratu, a zatim, preuzeta od biljaka vraća se nazad u atmosferu putem procesa transpiracije i evapotranspiracije. U ljetnjim mjesecima, u zavisnosti od vrste biljaka i dubine supstrata, zeleni krovovi zadržavaju 70-90% padavina, a zimi između 25-40%. A osim što zadržavaju kišnicu, oni takođe i produžavaju vrijeme oticanja, što dovodi do smanjenja opterećanja kanalizacionih cijevi. Pritom, djeluju i kao prirodni filteri za prečišćavanje padavinskih voda - objašnjava Jovana Bošković.

Još neke prednosti zelenih krovova koje povećavaju vrijednost nekretnine su i njihova uloga u zvučnoj izolaciji, ali i zaštiti od požara.

- Ekstenzivni zeleni krov može da redukuje spoljni zvuk za 40 decibela, a intezivni (sa debljim slojem supstrata), za 46-50. Biljke i supstrat to čine tako što apsorbuju ili odbijaju zvučne talase - susptrat blokira niže, a biljke više zvučne frekvencije. Takođe, u odnosu na konvecionalne krovove, zeleni su manje zapaljivi i kao takvi pružaju zaštitu od požara - navodi sagovornica eKapije.
(Foto: Pavle Lazić/Green Decor)
Najzad, dodaje Boškovićeva, zeleni krovovi su popularni i korisni i kao novi urbani i prirodni prostori:

- Čak i sveden dizajn zelenila na krovu povećava estetsku vrijednost objekta, a samim tim i vrijednost nekretnine, ali zeleni krovovi pomažu i u postizanju principa pametnog rasta, jer povećanje zelenih površina u gradu pozitivno utiče i na urbanu, ali i na prirodnu sredinu. Tako su ovi krovovi pogodni i kao krovne bašte u urbanim sredinama, a ujedno predstavljaju staništa za različite vrste biljaka, insekata i ptica, što pozitivno utiče na ekosistem.

Naša sagovornica međutim napominje da u Srbiji još ne postoje standardi i propisi koji uređuju oblast gradnje zelenih krovova, što može da uzrokuje svojevrsni urbanistički haos, jer je sve ostavljeno individualnim željama i procjenama u pogledu izgleda, sadržaja, veličine biljaka i slično.


Vrste i cijene


(Foto: Dejan Lazić/Green Decor)
Ekstenzivni zeleni krov

Debljina hranljivog supstrata je od 7 do 12 cm, a biljne vrste koje se koriste za ekstenzivne zelene krovove su sedumi ili trave livadskog tipa kojima nije potrebno održavanje, koje imaju mali korjenov isistem i lako podnose sušu, pa ekstenzivni zeleni krovovi nemaju zahtjeve za održavanje.

Mogu da se instaliraju na gotovo svaki ravan krov ili krov sa maksimalnih 30% nagiba. Ovi sistemi su idealni za efikasno upravljanje atmosferskim vodama, ali ne treba zanemartiti i njihovu funkciju u termoregulaciji objekata. Cijena za ovaj tip zelenih krovova su od 60 EUR po m2, pa naviše.
(Foto: Dejan Lazić/Green Decor)
Poluintezivni zeleni krov

Ima mogućnost fizičke dostupnosti korisnicima (za odmor, rekreaciju i uzgajanje povrća), a uglavnom pored travnatih podrazumijeva i žbunaste biljke, na debljini supstrata od oko 30 cm. Ove vrste biljaka zahtijevaju umjerena i povremena održavanja, pa je potrebna i isntalacija drenažnih i irigacionih sistema, ali je i u stanju da zadrži više atmosferskih voda. Cijena je od 90 EUR po m2.

Intezivni zeleni krov

Naziva se još i krovni vrt zbog toga što njegova debljina supstrata (od 35 do 80 cm), dozvoljava formiranje pravih vrtova i oaza - urbanih bašta, rekretivnih površina, bašta restorana, dječijih igrališta…, uz korišćenje različitih biljnih vrsta, od prizemnih biljaka do drveća. Stoga nude veliki potencijal za dizajn, namjenu i biodiverzitet, ali i zahtijevaju složenije drenažne i irigacione sisteme, neophodne hranljive elemente za biljke, kao i ozbiljan pristup u projektovanju i izvođenju radova. Ovdje treba uzeti u obzir i statiku objekta, upravo zbog debljine supstrata. Najniža cijena za ovaj tip zelenog krova je 120 EUR po m2.

B. PetrovićUnos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE