NavMenu

Investitori u Srbiji još čekaju na prvu aukciju za proizvodnju energije iz OIE - "Elektrane se ne grade preko noći"

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.09.2022. 16:22
Komentari
Podeli
Miloš Colić, predsjedavajući Udruženja obnovljivih izvora energije (Foto: eKapija/S.M.)Miloš Colić, predsjedavajući Udruženja obnovljivih izvora energije
Uprkos najavama, još uvijek nije održana prva aukcija kad je u pitanju proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije. Iako je donijet zakonski okvir, još uvijek se ne može reći da je pokrenuto neko privatno partnerstvo, rekao je na otvaranju konferencije o obnovljivim izvorima energije državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Lakićević.

O tome šta radi Srbija i region, kad je u pitanju proizvodnja energije iz obnovljivih izvora razgovarano je na konferenciji o obnovljivim izvorima energije koja se danas održava u Beogradu. Poslednja dešavanja u svetu učinila su da energetika postane glavna politička i ekonomska tema.

Prema riječima Miloša Colića, predsjedavajućeg Udruženja obnovljivih izvora energije nove elektrane iz obnovljivih izvora ne mogu da čekaju više na izgradnju.

- Elektrane se ne dešavaju preko noći, za to je potrebno vrijeme. Država treba što prije da donese regulativu. Obnovljivi izvori energije su šansa da se izađe iz energetske krize - rekao je on prilikom otvaranja konferencije.


Zelena tranzicija zadatak čitavog društva

Kako je naglasio ideja je da se uključe svi akteri, finansijeri, developeri, predstavnici javnih i privatnih preduzeća, kao i tržišta, jer je zelena tranzicija zadatak čitavog društva.

Iako, uprkos najavama nije došlo do održavanja prvih aukcija, kako je naglasio Colić, udruženje je prije nekoliko dana podnijelo inicijativu za izmjenu metodologije i za izračunavanje maksimalne otkupne cijene Agencije za energetiku.

Prema riječima državnog sekretara u Ministarstvu rudarstva i energetike Zorana Lakićevića možemo da kažemo da je energetska bezbjednost je i nacionalna i ekonomska bezbjednost.

- Ono što smo započeli prošle godine pomoglo je da se ova zima pregura bez restrikcija. Jer znate sa čime se suočava država kad je uvoz energenata u pitanju. Svi pokazatelji govore da će cijena energenata ići još gore tokom godine - naveo je on u uvodnom izlaganju.

Kako je rekao, iako nijedna aukcija nije urađena do sada, kompletna regulativa je tu. Nije pokrenuto nijedno privatno partnerstvo, ali urađeno je ono što je moglo da se uradi, a to je pitanje prozjumera, domaćinstava.

Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike (Foto: eKapija/S.M.)Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike
- U planu su konkretne stvari koje se uveliko primjenjuju na terenu i u ovom trenutku štedimo energiju. Na nivou domaćinstava u zadnja 3 mjeseca potpisano je 230 ugovora sa prozjumerima na nivou domaćinstava. Ti ljudi mogu da proizvode struju iz obnovljivih izvora energije. Do 2030. godine predviđa se proizvodnja 41% energije iz obnovljivih izvora - pojasnio je Lakićević.

Kako je naveo, da bi se to ostvarilo potrebne su investicije i spremnost svih. Ministarstvo kroz Nacionalni plan za klimu i energetiku može da da bolje smjernice.

Kako kaže Lakićević "od 1. oktobra nacionalni plan će biti na javnoj raspravi. Očekujemo da do kraja godine taj plan bude i usvojen". Energetska bezbjednost nas košta 2 mlrd EUR, koliko je potrebno izdvojiti za uvoz struje, plus milijarda za uvoz gasa.


Zelena energija za toplane u 10 srpskih gradova

Državni sekretar je najavio i da je sledeće sedmice predviđeno potpisivanje programa sa EBRD o uvođenju obnovljivih izvora energije u toplane u gradova 10 u Srbiji.

Regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli (Matteo Colangeli) rekao je da banka učestvuje u finansiranju projekata obnovljivih izvora energije. Aktivnosti banke su i digitalizacija procesa u OIE projekata. Takođe, zadatak svih nas je, prema rečima Kolanđelija, i smanjenje zagađenja i ubrzani prelazak zemalja na obnovljive izvore.


Klimatske promjene energetsku krizu čine još gorom

Prema riječima Džajlsa Diksona (Giles Dickson) iz kompanije WindEurope, nismo mogli ni da pretpostavimo da će kriza biti ovako jaka.

- Uzimali smo stvari "zdravo za gotovo" i nismo razmišljali odakle dolazi naš gas ove zime i sledeće. Svaka vlada mora da se izbori sa ovim pitanjima. Sa druge strane imamo i krizu klimatskih promjena, a ona energetsku krizu čini još gorom. Rijeke su previše zagrijane. Nuklearke se bore jer su nivoi rijeka niski - naglasio je on u video obraćanju.

Kako je rekao, jedini način da se izborimo sa klimatskim promjenama je da samnjimo naš uticaj i da pređemo na obnovljive izvore. Kao dobar primjer izdvojio je Njemačku i dadao da je proširenje obnovljivih izvora jedan od glavnih interesa Evropske unije.


U narednih 8 do 10 godina planirane investicije do 700 mil EUR

Kako je naglasila Jelena Matejić iz Elektromreža Srbije, EMS nije protiv obnovljivih izvora, nikad nije bila, niti će biti.

- Doprinos Elektromreža Srbije razvoju obnovljivih izvora energije je 40%. Naš veliki Đerdap spada u obnovljive izvore energije, a preko su nam potrebni novi projekti iz obnovljivih izvora energije - navela je Matejić u uvodnom izlaganju.

Kako kaže, najveći procenat je u hidropotencijalu. Svi planovi razvoja uključuju razvojne potrebe OIE, takođe i iz sunca i vjetra.

- EMS je u proteklih 9 godina realizovao investicije u ukupnoj vrijednosti od 330 mil EUR. U narednih 8 do 10 godina investicije u elektroprenosni sistem iznosiće gotovo 700 mil EUR - naglasila je ona.

Kako je dodala, na sistem su priključene i 4 vjetroelektrane, a njihova instalisana snaga je 392 MW.

- U danima koji dolaze energija će imati najveću vrijednost - zaključila je u svom izlaganju Matejić.

Konferencija se održava u hotelu Metropol Palace, a jedan od medijskih partnera je i eKapija.

S. Maričić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.