NavMenu

Šta će biti sa izgradnjom hotela Ritz Carlton na Luštici - Vlada za nastavak projekta, čeka se odgovor investitora

Izvor: Mina Četvrtak, 15.09.2022. 10:20
Komentari
Podeli
(Foto: Egor Lyfar/Unsplash)
Za Crnu Goru je poražavajuće što je kompanija Northstar zatražila raskid ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta na Luštici za gradnju hotela Ritz Carlton, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović. Vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključak da se formira operativni tim za pregovore sa kuvajtskim investitorom koji je trebalo da izgrade turistički kompleks na hercegnovoskom dijelu ovog poluostrva.

- Ovo je poražavajuće za Crnu Goru i dokaz da moramo pod hitno da radimo na investicionom ambijentu. Ovo je jedna jako loša poruka. Od 2009. godine mi nismo stvorili takav investicioni ambijent da omogućimo da se realizuje investicija od više stotina miliona i gdje dovodimo jedan brend kao što je Ritz Carlton - rekao je Đurović na sjednici Vlade.

Vlada je na sjednici razmatrala informaciju o obavještenju o raskidu ugovora o dugoročnom zakupu zaključenom između Vlade i konzorcijuma Northstar i Eques Capital Limited. Ugovor je potpisan prije 13 godina, a stupio je na snagu prije deset godina.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Agron Ibrahimi rekao je da je Vlada za ovu godinu, shodno budžetu, za ovaj projekat planirala infrastrukturu od oko 20 mil EUR. Kako je rekao, spor je pokrenut zbog procjene uticaja na baštinu (HIA studija).

- Mi smo pokrenuli kontakte sa konzorcijumom i čekamo da odgovore da li oni pristaju na razgovore oko prevazilaženju problema, gdje bi smo nastavili sa ovim projektom, jer se radi o značajnoj investiciji i firmi Ritz Charlton - rekao je Ibrahimi.

Đurović je pozvao ljude koji su predstavnici te renomirane kompanije da sjednu i pokušaju da nađu dogovor.

- Mi imamo dosta brendova u hotelijerstvu i ponosni smo na njih, ali mislim da bi Ritz-Carlton i te kako doprinio kvalitetu turističke ponude naše države. Ali, ovo je jedna loša poruka i dokaz da je svih prethodnih godina rađeno na tome da do ove investicije ne dođe - dodao je Đurović.


Smatra da bi, gubitkom ove investicije, Crna Gora bila na gubitku.

- Nadam se da nam se ovakva situacija više nikada ni sa jednim investitorom neće desiti. Moj savjet i apel je da kada ulazimo u ovakve projekte, koji zahtijevaju angažovanje Vlade i svih ministara, da prije nego što uđemo u ove priče provjerimo da li je ova država sposobna da isporuči to što treba da isporuči investitorima - poručio je Đurović.

Predsjednik Vlade kazao je da, ako se ode na sud sa Northstarom, oni će vjerovatno dobiti spor.

- To treba adresirati. Problem je što institucije sistema, računajući Vladu Crne Gore, ne funkcionišu - poručio je Abazović, navodeći loše primjere hotela Galeb i As.

Konzorcijuma Northstar i Eques Capital Limited planirali su da izgrade turistički kompleks Montrose na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica, uključujući izgradnju hotela iz poznate franšize Ritz Carlton.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.