NavMenu

Vlada ne odustaje od gradnje vjetroelektrane na Brajićima

Izvor: Vijesti Četvrtak, 15.09.2022. 08:22
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / josealbafotos)
I pored oštrog protivljenja mještana Brajića, Svetog Stefana, Bečića, Buljarice i Petrovca da neće dozvoliti da na Brajićima i Paštrovskoj gori bude izgrađena vjetroelektrana, Vlada ne odustaje od tog projekta, koji je promovisala prethodna Duška Markovića.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović odgovorio je Mjesnoj zajednici Sveti Stefan navodeći da su u toku aktivnosti oko donošenja planskog dokumenta za taj projekat. Prethodno su MZ Sveti Stefan i Grupa građana Ne vjetroelektrani Brajići - Paštrovska gora zatražili od Vlade da pokrene inicijativu da se projekat vjetroelektrane izmjesti na drugu lokaciju, te upozorili da će "čuvati kulturno i prirodno nasljeđe svom snagom, do posljednje kapi znoja i svim raspoloživim sredstvima u granicama zakonskog i prirodnog prava"".

Ibrahimović je naveo da aktivnosti sprovodi Ministartvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPG).

- Vezano za realizaciju ovog ugovora u nadležnosti Ministarstva kapitalnih investicija je postupak praćenja ugovora vezano za rokove izdavanja određenih dozvola. Kada govorimo o uticaju na kulturno dobro i prirodnu baštinu svakako se moraju ispoštovati sve zakonom propisane norme. Napominjemo da će se to rješavati u postupku izdavanja određenih uslova ili dozvola koje je u nadležnosti MEPG. Kao polazni korak je svakako izrada prostorno-planske dokumentacije, gdje će se prilikom njene izrade uvažiti svi segment na koje utiče izgradnja ove vrste objekta, a koja istovremeno u nadležnosti MEPG - naveo je Ibrahimović.

On je podsjetio da je tokom 2019. sproveden tenderski postupak za davanje u dugoročni zakup zemljišta u državnoj svojini radi izgradnje vjetroelektrane na lokalitetu Brajići - opštine Budva i Bar.

- Kao jedini ponuđač blagovremeno je dostavio ponudu Konzorcijum njemačke kompanije WPD AG iz Bremena i kompanije Vjetroelektrane Budva iz Podgorice. Njemačko-crnogorski konzorcijum je predvidio investiciju od 101,3 mil EUR, vjetroelektrane snage 100,8 megavati, a za zakup 220.770 kvadrata državnog zemljišta cijenu od 2,5 eura po kvadratu godišnje. Konzorcijum je ponudio i 21,6 mil EUR učešća domaćih kompanija i izgradnju nove vjetroelektrane - naveo je Ibrahimović i dodao da će vjetroelektrana proizvoditi oko 220 gigavat-sati čiste električne energije godišnje, čime se može obezbijediti preko 50.000 domaćinstava.

Iz Mjesne zajednice Sveti Stefan i Grupe građana Ne vjetroelektrani Brajići- Paštrovska gora su se zahvalili Ibrahimoviću i Vladi Crne Gore na odgovoru.

- Upoznati smo sa činjenicom da je Vlada još 2020. godine sklopila ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju projekta vjetroelektrane Brajići. Međutim moramo naglasiti da je taj ugovor potpisan bez ikakvih konsultacija za lokalnom zajednicom koja je većinski (preko 90%) protiv ovog projekta o čemu svjedoče brojni potpisi peticije. Time se grubo krši Ustav Crne Gore, član 2, koji kaže da je građanin tj. državljanin Crne Gore nosilac suverenosti - dakle nije Vlada nosilac suverenosti već građani - stoga neophodno je bilo uvažiti naše mišljenje i interese prije bilo kakvih tendera i ugovora. Jer ipak građani su ti koji biraju Vladu preko posrednika, a ne obratno - naveli su u odgovoru dostavljenom Vijestima.

Takođe, kako su naglasili, prije potpisivanja ugovora i prije tenderske procedure, Vlada i investitor su morali ispoštovati odredbe tzv. Kijevskog SEA protokola na Espoo konvenciju, kojeg je Crna Gora potpisnica od 2009. godine, a koji nalaže da se kod velikih infrastrukturnih projekata sa potencijanim negativnim uticajem na okolinu, uključujući i energetiku, moraju raditi strateške procjene uticaja na životnu sredinu i to u najranijim fazama razrade projekta, tako da se nije mogao niti smio potpisati bilo kakav ugovor prije nego saznamo kakav će biti uticaj tog projekta na okolinu i životnu sredinu.

- Ovo je bitna činjenica koja može dovesti do rušivosti tog ugovora na čemu ćemo raditi u budućnosti ukoliko se krene sa nasilnom realizacijom projekta. U tome će nam pomoći ugledni advokati iz SAD, potomci starih Paštrovića, koji već imaju iskustava u sporovima sa tzv. "indigenous rights" odnosno pravima domicilnog stanovništva. Takođe, Vlada je morala uvažiti i Konvenciju Savjeta Evrope o predjelima, koju je Crna Gora kao članica Savjeta Evrope ratifikovala takođe, a koja zahtijeva maksimalnu brigu o lijepim predjelima i pejzažima, što je slučaj kod naših planina u zaleđu, pripisujući im veliku kulturnu, ekološku, ekonomsku i društvenu vrijednost, naglašavajući ujedno i aspekt lokalne kulture u tom pogledu. Mi smo Vladi već dostavili skraćeni spisak naučnih radova iz visoko kotiranih tzv. peer reviewed naučnih časopisa o negativnom uticaju vjetroelektrana na turizam, vizuelni ambijent i zdravlje ljudi, te se u razvijenim zemljama vode ozbiljne naučne debate na tu temu, koje imaju ozbiljnih implikacija na planiranje prostora, kulturnu politiku, smjer razvoja turizma i ruralnog turizma itd. Nadamo se da će naša Vlada ozbiljno razmotriti ove sugestije i u dogovoru sa investitorom preseliti vjetroelektranu na neku drugu lokaciju - istakli su iz MZ Sveti Stefan i Grupe građana.



U potpunosti smo izgubili povjerenje u Vladu

Iz MZ Sveti Stefan i Grupe građana navode da je u odgovoru na njihov zahtjev ministar Ibrahimović naveo da će se voditi računa o kulturnom dobrima prilikom razrade i realizacije projekta.

- Međutim, sa tugom moramo da kažemo da smo mi kao lokalna zajednica, nažalost, u potpunosti izgubili povjerenje u našu Vladu što se tiče očuvanja kulturne baštine. Naša stara lijepa zgrada uljarske zadruge u Pržnu je prvo prodata, a potom srušena do temelja radi izgradnje stanova; prodat je (42 odsto) i devastiran Sveti Stefan a nama mještanima i svim građanima Crne Gore oduzeta sloboda kretanja po našoj bogatoj kulturnoj baštini, suprotno tzv. Faro konvenciji Savjeta Evrope o vrijednostima kulturne baštine za društvo, za koju smo nedavno saznali da postoji. Prodat je (42 odsto takođe) i trajno devastiran Miločerski park a zahtjev za njegovo proglasenje kulturnim dobrom iz 2015. godine prećutno odbijen da bi se potom mogli graditi stanovi za prodaju u parku (jer da je bio zaštićen kao kulturno dobro, ni bi se moglo graditi). Sve ovo jasno ukazuje kakva sudbina čeka našu bogatu kulturnu i prirodnu baštinu na Paštrovskoj gori i Brajićima ukoliko se krene u realizaciju ovog projekta. Mnogo bi bilo da naša zajednica, pored svih poniženja i prevara do sada, dozvoli još i skrnavljenje naših lijepih planina i bogate kulturne baštine. Još jednom molimo Vladu da ozbiljno uvaži sve ove gore navedene činjenice, a naročito stav nas građana koji živimo ovdje. U suprotnom, ukoliko se nastavi sa kršenjem Ustava Crne Gore, međunarodnih konvencija i naših osnovnih ljudskih prava, mi građani ćemo biti prinuđeni da se sami organizujemo u cilju zaštite Ustava, kao i savremenog civilizacijskog poretka zasnovanog na demokratiji i poštovanju osnovnih ljudskih prava - ističu u odgovoru Vijestima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.