NavMenu

Gasovod od Niša do Dimitrovgrada trebalo bi da bude završen septembra naredne godine

Izvor: Beta Utorak, 06.09.2022. 16:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)Ilustracija
Gasovod od Niša do Dimitrovgrada biće završen septembra naredne godine, a već u oktobru očekujemo da njim protiče gas, najvjerovatnije iz Azerbejdžana, izjavila je u Nišu ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je, obilazeći dispečerski centar Elekrodistribucije u Nišu, kazala da je izgradnja gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad jedan od najvažnijih projekata koji će Srbiji dodatno obezbijediti gasnu stabilnost.

- Što se tiče kritika da sam ostavila državu samo sa ruskim gasom, to nema nikakve veze sa istinom, jer je Srbija još 2008. prodala NIS, a to nije uradio ni Vučić, ni Zorana, već neki drugi - istakla je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da Vlada Srbije nije pravila, niti pravi planove za restrikcije struje.

- Nijednog jedinog trenutka država nije pravila bilo kakve planove za restrikciju jer vjerujemo da ćemo i bez toga izaći iz ovoga. Ono što nas brine i boli su milioni evra koje plaćamo i to zato što imamo trenutno energetsku krizu u Evropi, takvu kakva jeste i na koju mi ne možemo da utičemo - naglasila je Mihajlovićeva.

Kako je kazala, Elektroprivreda Srbije (EPS) danas ne može da proizvede one količine energije koje su potrebne za našu potrošnju, zbog čega je država omogućila EPS-u da može da uveze ugalj kako bi bar malo povećala proizvodnju.

- Država pomaže na sve načine da Elektroprivreda Srbije uvozi elektičnu energiju. Pored onoga što dnevno uvozi za tržište gdje su cijene apsolutno nevjerovatne, pomaže i kroz ugovor sa Mađarskom i kroz potencijalni ugovor za Azerbejdžanom kako bismo imali određene isporuke električne energije do kraja marta i završetka grejne sezone - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da više od 60% potrošača u Srbiji troši 20% struje, a 40% potrošača gotovo 80% struje, tako da prostora za uštedu ima, a preporuke za uštedu odnose se prije svega na one koji električnu energiju koriste za grijanje i dogrijavanje prostorija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.