NavMenu

U Kotoru počela gradnja luksuznog hotela Marriott na blizu 7.500 kvadrata

Izvor: Dan Četvrtak, 25.08.2022. 14:34
Komentari
Podeli

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Business Art)
U srcu Kotora, na lokaciji nekadašnjeg Ugostiteljsko-rekreativnog centra (URC), počela je izgradnja luksuznog hotela kategorije pet zvjezdica.

Radove, kako se juče moglo vidjeti na terenu, izvodi kotorska građevinska firma Briv.

Zdanje se gradi nadomak Starog grada, na priobalnoj lokaciji, između korita rijeke Škurde i morske obale, u zahvatu Državne studije lokacije (DSL) "Sektor 15" Sveti Matija ušće Škurde.

Iz Opštine Kotor "Danu" je juče saopšteno da hotelsko-turistički kompleks gradi crnogorsko-estonska firma CG Hotel.

– Riječ je o objektu iz lanca hotela Marriott. Površina parcele kompleksa iznosi 7.475 m2, a u okviru nje je planirana izgradnja objekta maksimalne spratnosti P+2+Pk (P+2+Ps, gdje je Ps-povučena zadnja etaža površine maksimalno 80 odsto od etaže ispod). Bruto građevinska površina objekta iznosi 13.427,7 m2, kazali su u lokalnoj upravi.

Radovi su startovali 22. avgusta, što je tada na skupštinskom zasijedanju objavio gradonačelnik Vladimir Jokić.

On je dodao da će ukidanjem parkinga na lokaciji URC grad ostati bez 250 parking mjesta, izrazivši nadu da će to nedomjestiti parkiralište na prostoru bivše "Autoboke".

Portal eKapija je pisao o ovom projektu u aprilu 2021. kada je državni arhitekta dao saglasnost na idejno rješenje novog hotel.

Kako ja navedeno u idejnom rješenju, na ovoj lokaciji predviđena je izgradnja hotelskog kompleksa visoke kategorije, uređenje javnog hotelskog kupališta i izgradnja šetališta - lungo mare na prostoru između hotela i kupališta uz obalu rijeke Škurde do postojećeg mosta.

Na gornjim etažama se nalaze smještajne jedinice, kao i wellness-spa sadržaji. Predloženi arhitektonski pravac ima za cilj da sačuva autentičnu arhitekturu Kotora, prilagođavajući se i unaprjeđujući postojeći pejzaž. U ovakvom kontekstu, na izuzetno delikatnoj poziciji projektovan je gradski hotel koji poštuje okolnu arhitekturu (duh mjesta).

Na prvom, drugom i povučenom spratu razvijaju se hotelske jedinice različite tipologije. Na prvom spratu je osim hotelskih jedinica planiran i spa centar. Spa je pozicioniran u centralnom dijelu objekta, pruža se longitudinalno duž fasade sa vizurama orjentisanim ka moru. U sklopu spa centra predviđen je unutrašnji bazen. Ima ekstenziju u vidu otvorene terase, koja se takođe prostire paralelno sa fasadom i na koju se vezuje otvoreni infinity bazen dimenzija 10m x 20m. Zona između otvorene terase i objekta oplemenjena je zelenilom, kako u funkciji ugodnog ambijenta, tako i u funkciji vizuelne i funkcionalne distance prema sobama koje su u neposrednom kontaktu sa istim.

U hotelu će biti ukupno 120 smještajnih jedinica - soba i apartmana. Sve sobe i apartmani imaju obezbijeđen izlaz na terasu. Izuzetak je samo osam smještajnih jedinica, gdje je prioritet dat estetskom identitetu objekta. Na povučenoj etaži sobe uživaju pogled na zelene terase. Sve smještajne jediniceodgovaraju kategoriji hotela 5+ zvjezdica.

Objekat ima i dvije podzeme etaže, gdje su smješteni parking prostori, ali i sve servisne i prateće prostorije neophodne za funkcionisanje hotela, stoji u idejnom rješenju.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.