NavMenu

Najveći solarni park na svijetu proizvodiće 5 GW energije do 2030. godine (VIDEO)

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 25.08.2022. 10:38
Komentari
Podeli
(Foto: Gustavo Fring from Pexels)
Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) želi da najveći solarni park na svijetu proizvodi 5 GW energije do 2030. godine.

Radi se o solarnom parku pod nazivom Muhamed bin Rašid Al Maktum, koji je jedan od ključnih stubova strategija Dubai Clean Energy Strategy 2050 i Dubai Net Zero Carbon Emissions Strategy, a koje imaju za cilj dobijati 100% energije od "čistih izvora" do 2050. godine.

Prema pisanju PV Magazina u julu, park Muhamed bin Rašid Al Maktum je možda smanjen s obziroom na budžet koji je objavila DEWA, a u kojem se navodi da je 3,27 milijardi dolara dodijeljeno za "završetak projekata nezavisnog proizvođača električne energije (IPP) u solarnom parku", plus još dvije druge infrastrukturne lokacije "u narednih pet godina". Međutim, nakon što je lokaciju posjetio direktor DEWA-e Saed Muhamed Al Tayer, nagoviješteno je da 2030. godina ostaje rok za dostizanje proizvodnje 5 GW energije.

Al Tayera su informisala tri zvaničnika o petoj fazi solarnog parka, a ove sedmice je DEWA saopštila da je 93,3%drugog projekta pete faze završeno, kao i 26,3% trećeg projekta.

Najveći svjetski solarni park nalazi se u Seih Al Dahalu u Dubaiju i dizajniran je u cilju smanjenja emisije ugljen dioksida za 6,5 miliona tona svake godine do 2030. Solarni park koristi niz fotonaponskih (PV) i koncentrisanih solarnih tehnologija (CSP).

U sklopu postrojenja se nalazi i centar za inovacije, a takođe je dom jednog od najvećih istraživačkih i razvojnih centara u regionu.

Operacije u parku su počele 2013. godine pokretanjem prve faze projekta. Druga faza parka je kompletirana u aprilu 2017. godine.

DEWA-u je osnovao Šeik Maktoum bin Rašid Al Maktoum 1992. godine, prenosi Kliks.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.