NavMenu

Svaki četvrti metak iz BiH ode u Saudijsku Arabiju

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 21.08.2022. 14:49
Komentari
Podeli
(Foto: konecny/shutterstock.com)
Kao malo koja druga privredna grana, namjenska industrija BiH i dalje pokazuje čeličnu otpornost na ova krizna vremena, pa je izvoz od januara do jula iznosio 145.491.443 KM.

Može se to zaključiti iz podataka Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, prema kojima smo u proteklih sedam mjeseci izvezli oružje i municiju te njihove dijelove i pribor u ukupnoj vrijednosti od 116.685.260 KM, od čega je oko četvrtine otišlo u Saudijsku Arabiju - 27.451.831 KM.

Na drugoj poziciji našle su se Sjedinjene Američke Države (SAD), gdje je vrijednost bh. izvoza iznosila 26.583.307 KM, a na trećem mjestu je Turska, gdje smo prodali oružje i municiju za 15.272.632 KM.

Kada je u pitanju tarifa u koju spadaju eksplozivi, bh. izvoz je tu od januara do jula iznosio 28.806.183 KM, a najznačajnije tržište bile su SAD (8.211.687 KM).

Dakle, ukupan izvoz namjenske industrije je za sedam mjeseci iznosio 145.491.443 KM. Ako posmatramo prvo polugodište, izvoz je bio težak 127.927.608 KM, što je nekoliko miliona manje u odnosu na isti period prošle godine, ali znatno više u odnosu na prva polugodišta 2018, 2019. i 2020.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kaže da je vrlo značajno to što namjenska industrija bilježi rast.

- Ovom djelatnošću se mogu baviti samo one kompanije koje ispunjavaju najviše stepene kvaliteta proizvoda, posebne standarde i slično. Bh. kompanije su time pokazale ozbiljnost u poslu i sposobnost da mogu preuzeti nove ugovore, proširiti kapacitete i tako dalje - rekao je Jašarspahić za Nezavisne novine.

Sve to, prema Jašarspahićevim riječima, pokazuje da ova industrija ima perspektivu.

- Ona može biti i vrlo značajan integrativni faktor za ostale kompanije koje mogu da budu podizvođači - pojasnio je Jašarspahić.

Nezavisne podsjećaju, iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH su ranije kazali da uticaj pandemije na namjensku industriju BiH, za razliku od uticaja na većinu ostalih grana privrede, nije bio toliko snažan. Očigledno, ovu privrednu granu nisu potresla ni dešavanja u Ukrajini.

Prema podacima STK BiH, uz Saudijsku Arabiju, SAD i Tursku, oružje i municiju najviše izvozimo u Egipat, Srbiju, Švajcarsku, Češku, Maroko, Nizozemsku i Njemačku.

U odnosu na izvoz, uvoz proizvoda namjenske industrije u BiH je višestruko manji, te je za sedam mjeseci ove godine, kada su u pitanju oružje i municija, iznosio 10.732.639 KM. Najviše smo ih uvozili iz Srbije (2.144.107 KM).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.