NavMenu

Ibrahimović: Primijeniti preporuke za uštedu električne energije

Izvor: eKapija Petak, 19.08.2022. 15:50
Komentari
Podeli
Ervin Ibrahimović (Foto: Vlada Crne Gore)Ervin Ibrahimović
Procjene i najave da bi se region Zapadnog Balkana i cijela Evropa mogli naći u energetskoj krizi izazvanoj globalnim poremećajem na tržištu energenata izazvale su snažnu zabrinutost u pogledu pouzdanosti snabdijevanja energentima u toku predstojeće jeseni i zime, izjavio je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović povodom preporuka i savjeta objavljenih u vodiču za uštedu električne energije.

- Pred nama je jedna od energetski najizazovnijih zima, ne samo za nas već i za sve zemlje u regiji i u Evropi. Kako bismo se lakše nosili s onim što nas čeka, za pouzdano snabdijevanje električnom energijom, moramo raditi zajedno na mjerama štednje, kako bi negativne efektne sveli na najmanju moguću mjeruU tom smislu mnoge države donijele su niz mjera i preporuka u cilju smanjenja potrošnje energenata.

Kao odgovor na moguću krizu Ministarstvo kapitalnih investicija je, u cilju utvrđivanja realnog stanja proizvodnje i distribucije električne energije, ali imajući u vidu kompleksnost problema koji zahtijeva međuresornu saradnju u donošenju mjera za unapređenje i obezbjeđenje stabilnosti snabdijevanja električnom energijom i energentima u Crnoj Gori, iniciralo osnivanje Nacionalnog savjeta za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima, a koji je Vlada nedavno i osnovala, naveo je Ibrahimović.

On je dodao da vrlo brzo očekuje održavanje prve sjednice ovog interresornog Vladinog tijela.

- Inicirane su aktivnosti na prikupljanju i analizi polaznih parametara na osnovu kojih bi se donijele konkretne odluke i moram istaći da svi dosadašnji inputi ukazuju na potrebu da se započne sa ozbiljnim koracima ka uštedi energije.
Bez obzira na informacije, zaključke i preporuke koje donese Savjet, koristim priliku da pozovem građane i predstavnike privrede i javnih ustanova da daju doprinos smanjenju potrošnje električne energije i energenata primjenom preporuka iz vodiča koji je pripremio stručni tim Ministarstva kapitalnih investicija - dodaje je Ibrahimović.

Pozivam, opet, građane da daju doprinos energetskoj efikasnosti i da pažljivo prouče i primijene korisne i praktične preporuke iz pripremljenog Vodiča - istakao je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.