NavMenu

U Herceg Novom ispunjena očekivanja za sezonu

Izvor: Mina Petak, 19.08.2022. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Očekivanja i prognoze u vezi sa turističkom sezonom u Herceg Novom do sada su ispunjene, saopštili su iz lokalne Turističke organizacije (TO) i dodali da se nadaju da će tako biti i u postezoni za koju vlada veliko interesovanje.

- Zbog trenutne situacije u svijetu, ali i činjenice da smo trenutno iznad projekcije Vlade od 70% do 75% prometa iz 2019. godine, zadovoljni smo ostvarenim. Nadamo se da će i ovaj finiš špica sezone pratiti pozitivan trend i da će se isti preliti i na period postsezone - kazali su agenciji Mina-business iz hercegnovske TO.

Oni su dodali da su trenutno blizu nivoa turističkog prometa kada je u pitanju kolektivni smještaj, dok je u individualnom ostvareno 85% iz 2019. godine, koja se uzima za uporednu.

- Činjenica je da je naš grad zbog rusko-ukrajinskih sukoba ostao bez jednog jako bitnog tržišta, koje je, nakon tradicionalno najjačeg tržišta regiona, bilo drugo na listi ukupnih dolazaka i noćenja - rekli su iz TO Herceg Novi.

Oni su saopštili da u Opštini Herceg Novi trenutno boravi 30,39 hiljada gostiju, 1% manje nego u istom periodu prošle godine godine. Od tog broja, stranaca je 29,56 hiljada, a domaćih 834.

U hotelima odmara 8,13 hiljada turista, u domaćinstvima 22,17 hiljada, a u auto-kampovima 85 gostiju. U hostelima na području Herceg Novog nema prijavljenih gostiju.

Iz TO su kazali da najveći broj gostiju dolazi iz Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Rusije, Njemačke, Poljske i Mađarske, za kojima slijede Francuska, Ukrajina, Velika Britanija, Holandija i Austrija.

Oni su dodali i da su, prema informacijama koje dobijaju, hotelijeri i restorateri zadovoljni dosadašnjim finansijskim efektima sezone.

- Kada govorimo o nama zanimljivim tržištima i onome na šta je stavljen akcenat u prethodnom periodu, tržište Zapadne Evrope bilježi rast, posebno Njemačka. Sa druge strane, najveći negativni trend imamo sa tržišta Rusije, koje je i dalje treće po snazi u ukupnom prometu, međutim ove godine sa značajno manjom razlikom nego prošlih - rekli su iz TO Herceg Novi.

Oni su dodali da se uporedbom podataka o naplati boravišne takse u periodu od 1. januara do 15. avgusta ove, prethodne i 2019. godine, može vidjeti da je ona najveća sada. Naplata je u odnosu na 2019. godinu veća 1,65%, a u poređenju sa prošlom 40,54%.

- Kad je u pitanju prihod od turističke takse za period od 1. januara do 15. avgusta, on je ove godine veći 30,36% nego 2019, ali je 4,07% manji nego prošle - rekli su iz TO Herceg Novi.

Naplata prihoda od članskog doprinosa manja je 15,68% ove godine u odnosu na 2019, ali je 165,38% veća nego prošle.

Iz TO Herceg Novi su saopštili i da je popunjenost smještajnih kapaciteta trenutno odlična, kako u kolektivnom, tako i u privatnom smještaju, o čemu svjedoči brojno stanje koje se obrađuje svake sedmice.

- Prema najavama, rezervacijama i interesovanju koje vlada, možemo da očekujemo odličnu postsezonu, s obzirom na informacije da sve do 31. oktobra vlada veliko interesovanje za našu destinaciju - kazali su iz TO Herceg Novi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.