NavMenu

Srbija se zadužuje za još 340 mil EUR

Izvor: Nova ekonomija Petak, 19.08.2022. 13:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija je odlučila da emituje dugoročne državne hartije od vrednosti ukupne vrednosti 340 mil EUR, objavila je Nova ekonomija. Kako se navodi, obveznice su prodate putem direktne pogodbe sa kvalifikovanim investitorom.

Razlog za novo zaduživanje je finansiranje budžetskog deficita, refinansiranje dospelih obaveza na osnovu javnog duga, kao i finansiranje tekuće likvidanosti i nabavka finansijske imovine, navodi se u odlukama Vlade, piše Nova ekonomija.

Obveznice će biti emitovane 23. avgusta ove godine, a podeljene su na dve emisije.

Prva grupa obveznica, ukupne vrednosti 250 mil EUR dospeva u avgustu 2025. godine, dok druga grupa, vrednosti 90 mil EUR dospeva u avgustu 2026. godine.

Dugoročne državne hartije od vrednosti biće registrovane kod nemačke banke Deutsche Bank Aktiengesellschaft koja će ujedno vršiti kliring i saldiranje.

Srbija je u junu ove godine donela novu Uredbu o opštim uslovima za emisiju i prodaju državnih hartija od vrednosti na primarnom tržištu kojom je omogućeno da Vlada može da obveznice prodaje i direktnom pogodbom sa kvalifikovanim investitorom.

Na ovaj način prodate su i obveznice koje će biti emitovane sledeće nedelje, izveštava Nova ekonomija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.