NavMenu

Sezonski poslovi u Budvi - Potražnja velika, odziv mali

Izvor: RTV Budva Četvrtak, 18.08.2022. 12:16
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Kambić)
Tokom turističke sezone u Budvi se angažuje 4.000 sezonaca, ove godine je objavljeno 2.500 oglasa za sezonskom radnom snagom, ali odziv među licima koja su na birou registrovani kao nezaposleni bio je mali.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Budvi upisano je 780 lica.

- Sa prvim stepenom stručne scene ima ih 159, sa drugim 26, a trećim 143. Sa četvrtim stepenom (srednja škola) 279, sa petim pet nezaposlenih, sa šestim 30, a sa sedmim (završen fakultet) 132 lica - kazao je za "Polis" savjetnik za zapošljavanje, Nebojša Vujačić.

Na početku turističke sezone postojala je velika potreba za sezonskom radnom snagom.

- Trenutno sa naše evidencije radi 332 nezaposlenih. Oni su angažovani na svim sezonskim poslovima. Potražnja za radnicima je, kao što znate bila velika. Tražili su se najviše konobari, kuvari, poslastičari, roštiljdžije. Tako da, što se tiče zapošljavanja sada smo zadovoljni, iako ispočetka nije bilo toliko interesovanje. Na teritoriji naše opštine u prosjeku se angažuje oko 4.000 sezonskih radnika na svim vrstama poslova - naveo je sagovornik.

Pojasnio je da potražnju za sezonskom radnom snagom nije pratila zainteresovanost nezaposlenih sa evidencije Zavoda.

- Ponuda je bila veoma slaba. Poslodavci su svakodnevno dolazili u naše prostorije i interesovali se. Predato je preko 2.500 oglasa u kojima se tražio određeni broj sezonskih radnika. Negdje do sredine jula je i falio veliki broj radnika. Već u ovom periodu, kako saznajem, poslodavci su uspjeli da popune potrebe za radnicima. Ove godine su plate u odnosu na prošlu mnogo veće, ali veliki broj ljudi ne želi da radi na sezonskim poslovima. Imamo i kod nas konobare i kuvare, ali ne žele da rade u ugostiteljstvu i traže druge poslove - ukazao je on.

U Budvi sada posao traži 780 lica, a tokom sezone objavljeno je 2.500 oglasa o slobodnim radnim mjestima za sezonskim poslovima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.