NavMenu

Evropskoj uniji nedostaje 1,2 miliona radnika u turizmu

Izvor: Politika Četvrtak, 18.08.2022. 10:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)Ilustracija
Oporavak sektora putovanja i turizma mogao bi biti ozbiljno ugrožen ukoliko se 1,2 miliona radnih mjesta širom Evropske unije što prije ne popuni, upozorila je Evropska komisija za putovanja. U najnovijoj analizi sektora oni upozoravaju na ogroman nedostatak radne snage tokom ljetnjih mjeseci, te su pozvali na hitno rješavanje ovog problema.

Turizam je tokom 2020. godine, kada je pandemija bila na vrhuncu, izgubio gotovo 1,7 miliona radnih mjesta. Prošle godine kada se situacija stabilizovala, a putnicima se vratila želja za putovanjima, sektor se oporavio za oko 30%, a vratila se 571.000 radnika na iste poslove.

- Ove godine predviđamo dalji oporavak i rast turizma, pa čak i povećanje u odnosu na period prije pandemije - navodi se u saopštenju ETC-a.

Kako je izjavila Julija Simpson, predsjednica i izvršna direktorka ove organizacije, Evropa je pokazala jedan od najjačih oporavaka turističkog sektora. Međutim, veliki broj radnih mjesta je i dalje prazan. Predviđa se da će putničke agencije biti najteže pogođene sa 30% radnika manje (gotovo jedno od tri slobodna radna mjesta je nepopunjeno).

– Problema ima i u avio-prevozu i smještaju, gdje je od pet radnih mjesta jedno nepopunjeno, što je manjak osoblja za oko 20% – navodi se u izvještaju. Zbog svih ovih problema, ETC i Svjetska organizacija za turizam i putovanja ponudili su šest mjera koje vlade i privatni sektor mogu primjeniti za rješavanje ovog hitnog problema:

– Neophodno je olakšati mobilnost radne snage unutar zemalja i preko granica i ojačati saradnju na svim nivoima. Zatim omogućiti fleksibilan rad na daljinu gdje je to moguće i osigurati pristojan rad i mreže socijalne sigurnosti. Potrebno je nuditi poslove koji su sigurni i produktivni kako bi se privukli novi talenti i mlađa radna snaga. I na kraju trebalo bi ponuditi i obuke kako bi imali spremnu radnu snagu, navodi se u ovim preporukama. ETC savjetuje i usvajanje inovativnih tehnoloških i digitalnih rješenja za poboljšanje svakodnevnog poslovanja, prenosi Politika.

– Evropa, kao vodeća i najkonkurentnija turistička destinacija na svijetu, predana je tome da postane najodrživija. Ali cilj dvostruke tranzicije (zeleno i digitalno), postići ćemo samo ako uspijemo da privučemo i zadržimo talente u ovom sektoru. Ovo je jedan od najvećih izazova za nas i zahtjeva koordinirana i zajednička rješenja – rekao je Luis Araujo, predsednik ETC-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.