NavMenu

Nedostatak sezonskih radnika u Velikoj Britaniji doveo do gubitka hrane u vrijednosti od 60 mil funti

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.08.2022. 09:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aerogondo2/shutterstock.com)Ilustracija
Zbog nedostatka berača, u Engleskoj i Velsu je u prvoj polovini godine propalo voće i povrće u vrijednosti od 22 mil funti, pokazalo je istraživanje Nacionalne unije farmera Engleske i Velsa. Unija procjenjuje da će do kraja godine ukupni gubitak hrane dostići vrednost od 60 mil GBP.

U anketi je učestvovalo 199 uzgajivača iz Engleske i Velsa, što je oko trećine britanskog hortikulturnog sektora. Čak 40% ispitanika je doživeo gubitak usjeva zbog nedostatka radne snage, a 56% je prijavio pad proizvodnje. Prema podacima Unije, obezbijeđeno je samo 38.000 viza iako je sektoru potrebno 70.000 radnika.

- Nema logike da ispravna hrana propada u vrijeme kada se porodice širom zemlje bore da sastave kraj sa krajem zbog rastućih troškova života. Istovremeno, suvo vrijeme i rekordne temperature otežavaju uzgoj voća i povrća. Svaki usjev je vrijedan – za farme i za ljude čije tanjire pune. Ne možemo da priuštimo sebi da ne oberemo voće i povrće – kaže zamjenik predsednika Unije Tom Bredšou.

Unija očekuje da tražnja za sezonskim radnicima poraste slijedeće godine pa ističe da je neophodno da se olakša dolazak ljudi potrebnih za branje, pakovanje i preradu voća i povrća. Među predloženim mjerama je povećanje broja viza i produžetak na minimum pet godina kako bi proizvođači bili sigurni da će imati radnu snagu i mogli da se posvete investiranju u biznis.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.