NavMenu

Nema prostora za rast minimalne plate u RS

Izvor: Nezavisne novine Subota, 13.08.2022. 13:11
Komentari
Podeli
(Foto: vallter/shutterstock.com)
Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, na temu povećanja minimalne plate u Republici Srpskoj, po najavama, trebala bi se održati sljedeće sedmice, ali dostupni parametri pokazuju da prostora za dodatni rast minimalne plate nema, pa time ni za održavanje ove sjednice.

Naime, bruto minimalna plata u Republici Srpskoj je veća nego u Bugarskoj, Srbiji, Federaciji BiH, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Istovremeno, u odnosu na ove zemlje, Republika Srpska ima najmanji BDP po glavi stanovnika, što je, kako kažu stručnjaci, jedan od niza razloga zbog kojih u ovom trenutku minimalnu platu ne treba povećavati.

Primjera radi, najniža bruto plata u Republici Srpskoj iznosi 481,65 evra, a BDP po glavi stanovnika 5.027 evra, dok je najniža bruto plata u Bugarskoj 467,79 evra, a BDP po glavi stanovnika u ovoj zemlji iznosi duplo više, ili 11.321 evro.

Slično je i kada je u pitanju Srbija, gdje najniža bruto plata iznosi 406,73 evra, a BDP per kapita 8.748 evra, što je znatno više nego u Republici Srpskoj. I u Federaciji BiH najniža bruto plata manja je nego u Republici Srpskoj i iznosi 402,36 evra, dok je BDP per kapita viši i iznosi 5.208 evra.

Još jedan od apsurda je i to što je u Srpskoj minimalna plata od 2016. do 2022. godine rasla 75,7% dok je istovremeno prosječna plata u istom periodu rasla svega 31,2%.

Naime, 2016. godine minimalna plata iznosila je 370 KM dok je danas 75,7% više i iznosi 650 KM, dok je prosječna plata 2016. godine bila 836 KM, a danas je 1.097 KM ili 31,2% više. To jasno pokazuje da se i u prethodnom periodu radilo o vještačkom povećanju minimalca bez ikakve osnove.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.