NavMenu

Planira se nadogradnja nekadašnjih samačkih hotela u Ljermontovoj u Novom Sadu

Izvor: Radio 021 Petak, 05.08.2022. 14:32
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Google maps)
Grad Novi Sad je na rani javni uvid stavio izmene regulacionog plana kojim se predviđa da nekadašnji samački hoteli u Ljermontovoj dobiju po još jedan sprat.

Plan se našao na uvidu u isto vreme kada već postoji zahtev za rekonstrukciju jedne od dve zgrade na Grbavici.
Kako se može videti iz dokumentacije, na javnom uvidu se nalazi deo Plana detaljne regulacije blokova oko ulice Danila Kiša koji se odnosi na parcela 3528 i 3529 u Katastarskoj opštini Novi Sad II površine 993 m2 što su faktički zgrade u Ljermontovoj 2 i 4.

Urbanisti navode da je za stambene zgrade u tom delu grada dozvoljena visina do šest spratova sa potkrovljem i predlažu da se postojeće trospratnice nadzidaju za jednu etažu u vidu potkrovlja, što je u skladu sa urbanističkim planovima.

Ovde se radi o zgradama koje su sagrađene pre šezdesetak godina kao samački hoteli sa po oko 80 soba i u proseku imaju 12 m2 sa zajedničkim kupatilima. Ovde su živeli radnici raznih tada društvenih preduzeća, kao i državnih ustanova, a vremenom su se uselile i porodice koje su prethodnih decenija postale i vlasnici.

Uvidom u katastar, 021.rs je video, da je veći deo - više od 160 stanova u privatnom vlasništvu, dok se deo nalazi u posedu Grada Novog Sada i njih koristi pretežno Centar za socijalni rad. Takođe, neki stančići su pod hipotekom ili u imovinsko-pravnim sporovima, ali i u vlasništvu Infrastruktura železnica Srbije i još nekih uglavnom propalih nekadašnjih privrednih giganata, kao što je bio Jugodent i čija imovina i do danas nije u svim slučajevima podeljena ili prodata zbog raznih uglavnom sudskih sporova.

U samom predlogu plana se navodi da je u Ljermontovoj 2 i 4 evidentiran veliki broj stambenih jedinica izuzetno malih površina, loših higijenskih i saniranih uslova, jer neke stambene jedinice imaju svoje sanitarne čvorove dok većina koristi zajednički sanitarni čvor. Zaključuje se da stanovanje u ovim zgradama spada u kategoriju "substandardnog stanovanja".

Izradu plana je naručila firma "Brkanlić inženjering" i Urbanizam navodi da se izrada radi kako bi se preispitalo postojeće stanje na odnosu na inicijativu investitora.

- Planom će se omogućiti realizacija planirane nadogradnje, uz uvažavanje lošeg imovinskog statusa stanata i boniteta objekta, a u cilju unapređenja kvaliteta života sadašnjih i budućih korisnika. U skladu sa zahtevom investitora i stanjem objekta planom bi se zadržao režim nadogradnje i ukinula obaveza ostvarivanja prosečne površine stambene jedinice od 60 m2, kao i obaveza proširenja postojećih stambenih jedinica pripajanjem novoformiranim površinama u potkrovnoj etaži. Utvrđuje se minimalna površina stambene jedinice od 26 m2 za nadograđeni deo objekta - navodi se u predlogu gradskih urbanista.

Ovaj plan se našao na ranom uvidu u trenutku kada je Gradskoj upravi za urbanizam i i građevinske poslove podnet zahtev za izdavanje lokacijskih uslova za rekonstrukciju Ljermontove 4 koju u ime Stambene zajednice podneo zastupnik Milan Brkanlić, koji je i vlasnik firme koja je tražila izmene plana.

Uprava za urbanizam, kako se uverio 021.rs, nije do sada odobrila lokacijske uslove, jer nisu ispunjeni formalni uslovi, jer dokumentacija nije bila ispravna.

Dodaju i da se na samoj lokaciji vidi da se već izvode neki radovi na krovu Ljermontove 4, jer okolo ima građevinskog materijala, kao i dizalica za podizanje istog na krov zgrade. Dok je ekipa 021.rs boravila na lokaciji, nije bilo radnika i sve je izgledalo kao da su prekinuti radovi, a takođe nisu primetili nikavu građevinsku tablu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.