Izvor: RTCG | Petak, 05.08.2022.| 09:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Opština Berane od mini hidroelektrane prihodovala 170.000 EUR

Ilustracija
Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)
Mala hidroelektrana "Miolje polje", koja je stoprocentno u vlasništvu Opštine Berane, od kada je počela da radi, u martu 2021. godine, pa do danas, proizvela je 2.122 megavatsata (MWh) struje.

Direktor opštinskog preduzeća Benergo, koje direktno gazduje ovom elektranom, Nikola Ćojbašić, objasnio je da izraženo u novcu to iznosi 169.347 eura.

- Struju koju proizvedemo mi smo dužni da preko Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTE), predamo u sistem, a Elektroprivreda Crne Gore nam, zatim, preko COTE isplaćuje novac za struju - rekao je Portalu RTCG direktor Benerga.

Ćojbašić je objasnio da je to manje nego što je prvobitno projektom bilo planirano, ali da se ove godine trude da stvore pretpostavke za povećanje proizvodnje od trideset odsto.

On je podsjetio da je ova mala hidroelektrana izgrađena na cijevima gradskog vodovoda, odnosno na takozvanoj prekidnoj komori, i bez ikakve ekološke štete. Prema njegovim riječima u planu za izgradnju je još jedna takva mini elektrana na kaludarsko-rženičkom vodovodu, za koju je već dobijena saglasnost, dok su u fazi idejne razrade izgradnja mini elektrana na još nekim vodovodima.

- To je tehnički sve jednostavno, a da pri tome nema riječi o narušavanju ekološkog ambijenta i prirode - dodaje Ćojbašić.

Direktor preduzeća Benergo vjeruje da će nekoliko takvih mini hidroeltrana u skorijoj budućnosti, donostiti Opštini Berane značajan prihod.

Ideju za izgradnju male hidrocentrale na gradskom vodovodu u Beranama tadašnja opoziciona vlast je u periodu od 2002. do 2006. godine kandidovala kod međunarodnih donatora, i taj projekat je prošao svu procedure i bio odobren.

Te godine, međutim, Demokratska partija socijalista je preuzela lokalnu vlast u Beranama, i iz nepoznatih razloga je tada odustala od gradnje male hidrolektrane.

Stranci su tada, da bi novac, koji je već bio opredijeljen, bio utrošen, upitali šta je najneophodnije, i zatim je napravljeno centralno grijanje na struju u zgradi Opštine Berane.

Onda je uslijedila poznata priča o tome kada je u Beranama, pod vlašću DPS-a, osnovano preduzeće "Hidroenergija Montenegro", već u jesen naredne godine. Tada je biznismen Oleg Obradović došao u svoj rodni grad i preko kompanije "Hamera Capital" napravio dogovor sa tri opštine na sjeveroistoku Crne Gore o davanju koncesija za izgradnju malih hidrolektrana na njihovim teritorijama, ponudivši im za uzvrat dio akcija u zajedničkoj firmi.

Odluka o upisu udjela Opštine Berane u doo Hidroenergija Montenegro donijeta je u lokalnom parlamentu krajem oktobra 2007. godine, i prema toj odluci Opština Berane je trebalo da dijeli deset odsto akcija sa Andrijevicom i Plavom, odnosno dobit u zavisnosti od broja elektrana i proizvedene struje na svojoj teritoriji. Odlukom je definisano i da sjedište firme bude u Beranama.

Sve bi bilo u redu, da zatim nije objelodanjeno da prema pregledu u Centralnom registru privrednih subjekata Opština Berane, kao ni opštine Andrijevica i Plav, nikada nijesu upisane kao vlasnici Hidroenergije Montenegro.

Hidronergija Montenegro je do sada izgradila značajna broj malih elektrana na području beranske opštine, iz kojih su, prema nekim računicama već zaradili milione eura, dok je lokalna uprava u Beranama, u čijem je parlamentu osnovano ovo preduzeće, ostala bez ikakve dobiti i koristi od tih hidrocentrala.

Zato su, poslije smjene vlasti u ovom gradu i odlaska DPS-a u opoziciju, 2014. godine, nove lokalne vlasti, tada opozicione na državnom nivou, pokrenuli inicijativu za formiranje novog preduzeća za proizvodnju i distribuciju struje koje bi bilo u potpunosti opštinsko, a ne tajkunsko.

Tada je i formirano preduzeće doo Benergo koje je najprije izgradilo malu hidrocentralu na Mioljem polju. Dalji planovi su izgradnja još jedne ili dvije male hidrocentrale na seoskim vodovodima. Na već postojećim cjevovodima i bez štete za prirodnu okolinu, a od koristi za Opštinu Berane i lokalne zajednice.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE