NavMenu

Euro 7 norma dodatno poskupljuje automobile za 2.000 EUR

Izvor: Biznis.rs Četvrtak, 04.08.2022. 07:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com)Ilustracija
Odavno slušamo da će najrigoroznije norme do sada poskupjeti automobile, pa čak i ugroziti opstanak modela u A i B segmentu, upravo zbog visoke cijene agregata i katalitičkih sistema za Euro 7 normu koja bi trebalo da bude u primjeni od 2025. godine, kako bi se smanjila emisija izduvnih gasova.

Za sada su se oglasile dvije velike evropske automobilske grupacije sa procjenom da će novi automobili sigurno poskupjeti. Renault je saopštio da će ga prelazak na Euro 7 normu koštati oko 1 mlrd EUR, što bi donijelo prosečno poskupljenje po automobilu od 1.000-2.000 EUR, dok iz VW grupe navode da će Euro 7 donijeti poskupljenje od 3.000-5.000 EUR. Njihovi poznati mali modeli sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem bili bi približne cijene kao i električni, što postavlja pitanje njihove održivosti i opravdanosti.

U razgovoru za Biznis.rs ugledni automobilski novinar Aleksandar Uglješić potvrđuje da će cene ići naviše, ali i da nam još uvijek nije saopšteno koje su proizvođačke, a koje maloprodajne.

- Poskupljenje će biti jednako za sve, jer se radi o istim tehnologijama kojima će oni pokušati da dostignu nove standarde. Automobili će sigurno poskupeti do 2.000 EUR zbog uvođenja novih standarda, ali će benefit biti vrlo mali. Najveći problem je što će Euro 7 vrlo malo smanjiti nivo zagađenja, posebno u odnosu na Euro 6 koji je za 60% skinuo emisiju CO2. Očekuje se da će Euro 7 sa novih 6% uticati na emisiju štetnih gasova, što je mali korak u odnosu na promjene koje se nameću automobilskoj industriji - navodi Uglješić.

Objašnjavajući da su benefiti novog standarda gotovo zanemarljivi, a cijena njihovog uvođenja izuzetno visoka, sagovornik portala prenosi da sami proizvođači teško da mogu da opravdaju poskupljenja automobila činjenicom da nude više od prethodnih modela.

- Cilj automobilske industrije od devedesetih godina bio je da se smanje emisije ugljenik-dioksida. Euro 7 norma je jedna politički motivisana odluka, kao što je i elektromobilnost koja je potpuno iracionalna - ocenjuje Uglješić.

On upućuje zamjerke na račun uvoza polovnih automobila, jer smatra da je ta politika u totalnoj suprotnosti u odnosu na borbu za smanjenje zagađenja.

- Jako bih se radovao da je kod nas donja granica za uvoz polovnjaka Euro 5 standard, jer dok pričamo o ekologiji dopuštamo uvoz vozila sa Euro 3 motorima, dok sa druge strane u salone stižu električni automobili. Uz to kod nas je tolerantno shvaćeno provjeravanje izduvnih gasova gdje na taj način pokazujemo nedosljednost kao i u mnogim drugim sferama - zaključuje Uglješić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.