NavMenu

Položen kamen temeljac za Kliniku za mentalno zdravlje vrijednu 6 mil EUR - U pripremi višemilionski tenderi za gradnju i rekonstrukciju zdravstvenih ustanova širom CG

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.07.2022. 12:56
Komentari
Podeli
Budući izgled Klinike za mentalno zdravlje (Foto: Dritan Abazović/Facebook)Budući izgled Klinike za mentalno zdravlje
Izgradnja Klinike za mentalno zdravlje u Podgorici, počela je danas polaganjem kamena temeljca. Vrijednost investicije je oko 6 mil EUR, a objekat će biti izgrađen u krugu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Kamen temeljac položili su predsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović.

Premijer Dritan Abazović rekao je da nakon više decenija počinje izgradnja "ozbiljnih objekata u zdravstvu".

- Do kraja ove godine, svi zdravstveni centri od Ulcinja do Pljevalja, od Herceg Novog do Plava i Gusinja biće pomognuti od Vlade. Ovo je samo jedan od projekata. Konačno počinjemo da radimo ono što je država decenijama zapostavljala, a to je da ulažemo u infrastrukturu koja se tiče zdravstvenog sistema - poručio je Abazović i zahvalio se svim zdravstevnim radnicima koji, kako je kazao, u dosta skromnim uslovima ostvaruju izuzetne rezultate i čine nas ponosnim.

Poručio je da pokreću "veliku inicijativu koja neće zaobići nijedan grad u Crnoj Gori", ali i naglasio da je Klinički centar Crne Gore srce ukupnog sistema zdravstva Crne Gore i da će imati prioritet u svakom slučaju.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić istakao je da je višedecenijska starost postojećih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori rezultat isto toliko stare nebrige i nemara o ulaganju u sistemsku i sistematičnu brigu o zdravlju naše populacije.

Budući izgled Klinike za mentalno zdravlje (Foto: Dritan Abazović/Facebook)Budući izgled Klinike za mentalno zdravlje
- Sadašnja Klinika za psihijatriju, smještena u montažnim objektima u parku pored Dvorca Petrovića na Kruševcu, uz požrtvovan rad ljekara i medicinskog osoblja, nadljudskim naporima uspijevala je da ovu važnu oblast zdravlja održi i pomogne onima kojima je pomoć bila neophodna. Ne kažem slučajno nadljudskim, jer svako ko je imao potrebu da dobije zdravstvenu zaštitu iz oblasti mentalnog zdravlja svjedočio je uslovima koji odavno prevazilaze uslove ljudskog i profesionalnog dostojanstva - kazao je Šćekić.

On je naglasio da svaki pacijent ima pravo na dostojanstveno liječenje i tretman, a svaki zaposleni uslove za rad u skladu sa vremenom u kojem živimo i da to više nije pitanje bilo kakvih zakonskih normi i protokola, već neodložna obaveza sa kojom se moramo uhvatiti u koštac sad i odmah.

- Pored savremenih uslova za liječenje odraslih, prvi put u Crnoj Gori, a u okviru nove Klinike imaćemo i odjeljenje za dječju i adolescentnu psihijatriju gdje ćemo imati mogućnost hospitalizacije maloljetnih lica. Do sada smo za ovakva stanja naših mladih pacijenata pružali samo ambulantne usluge, dok smo za bolničko liječenje pacijente slali u inostranstvo, najčešće su to bile ustanove iz regiona - najavio je Šćekić.

Budući izgled Klinike za mentalno zdravlje (Foto: Dritan Abazović/Facebook)Budući izgled Klinike za mentalno zdravlje
Da Vlada Crne Gore, uz resorno ministarstvo, ali i nesebičnu pomoć resora finansija drži zdravlje u vrhu ljestvice svojih prioriteta, prema njegovim riječima, pokazuje i primjer današnjeg početka gradnje Klinike koja je obećavana odavno, a tek sada, istinskim naporima svih koji su učestvovali u ovom procesu, gleda u izvjesne obrise buduće ustanove.

- Vrijednost radova za igradnju i opremanje Klinike iznosi oko 6 mil EUR, koji su obezbjeđeni iz kapitalnog budžeta, a dozvolite da ovom prilikom posebnu zahvalnost uputim porodici Kosović, gospođi Rukako Kosović, supruzi pokojnog akademika dr Dušana Kosovića, neuropsihijatra i psihoanalitičara, na vrijednoj donaciji koju su opredijelili za izgradnju i potrebe Klinike za mentalno zdravlje. Doktor Kosović, rođeni Nikšićanin, a stručnjak svjetskog glasa, davne 1960. godine osnovao je prvo odjeljenje neuropsihijatrije sa 25 postelja - podsjetio je ministar zdravlja upućujući, u ime Vlade i u svoje lično ime, veliku zahvalnost na ovom gestu.

- Investiciono razvojni ciklus u zdravstvenom sistemu neće se zaustaviti gradnjom klinike za koju danas postavljamo kamen temeljec. Već na jesen, vjerujem da ćemo se okupiti povodom početka gradnja Klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, koja će biti izgrađena uz veliku finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Podgorici. Uz pomoć EU partnera u planu je i realizacija projekta Operativnog centra za vanredne situacije u okviru Instituta za javno zdravlje, kao i adaptacija i opremanje mikrobioloških laboratorija u 9 zdravstvenih ustanova širom Crne Gore - kazao je Šćekić.

Budući izgled Klinike za mentalno zdravlje (Foto: Dritan Abazović/Facebook)Budući izgled Klinike za mentalno zdravlje
Nakon usvajanja Zakona o budžetu za 2022. godinu, Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa Upravom javnih radova i Ministarstvom finansija pokrenulo i ostale aktivnosti na realizaciji projekata u zdravstvu.

- Raspisan je tender za rekonstrukciju Specijalne bolnice Vaso Ćuković u Risnu, kao i tenderi za projekat sanacije objekta i unapređenje fukcionisanja ambulante dr Niko Miljanić u Velimlju i dogradnje Doma zdravlja u Ulcinju. Takođe, pripremljeni su projektni zadaci za Urgentni centar u okviru Kliničkog centra Crne Gore i Opštu bolnicu u Pljevljima - kazao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, u pripremi je i projektni zadatak za potrebe konkursa za izgradnju doma zdravlja u Siti Kvartu u Podgorici. Konkurs za idejno rješenje za ovu zdravstvenu ustanovu očekuje se do kraja godine.

- Posebnu pažnju posvetili smo regionalnom razvoju i univerzalnosti pristupa zdravstvene zaštite. U prilog tome govori i podatak da su u toku pripreme za tendere zbirne vrijednosti oko 10 mil EUR za potrebe rekonstrukcije opštih bolnica u Bijelom Polju, Beranama, Cetinju, Nikšiću, kao i domovima zdravlja u Budvi, Cetinju i Plavu - najavio je Šćekić.

Direktorica KCCG dr Radulović navela je da će ukupna bruto građevinska površina Klinike iznositi preko 3.500 metara kvadratnih.

Polaganje kamena temeljca (Foto: Vlada Crne Gore)Polaganje kamena temeljca
- Slikovito rečeno - u sadašnjem prostoru koji je bio neuslovan i kada sam ja bila ljekar na početku karijere, a kamoli danas, ima samo sedam bolesničkih soba u kojima je smješteno 40 postelja. Nova zgrada imaće 20 soba sa 57 bolesničkih postelja i sve neophodne sadržaje za savremeno liječenje pacijenata sa mentalnim problemima. Ovo će biti prvi bolnički objekat za liječenje crnogorskih osiguranika sa mentalnim problemima izgrađen po najsavremenijim medicinskim standardima - istakla je dr Radulović.

Ona je kazala da će Klinika nositi ime akademika Dušana Kosovića, pionira i jednog od utjemeljivača psihijatrijsko-neurološke službe u Crnoj Gori i uputila riječi zahvalnosti njegovoj supruzi gospođi Rukako Kosović, koja je donirala 200.000 dolara Kliničkom centru Crne Gore.

- Ovo je prilika da najavim i da ovdje nećemo stati. Klinički centar, konačno, postaje veliko gradilište. Do kraja godine očekujem i početak gradnje objekta u kom će biti smještene klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju sa PET CT - najavila je dr Radulović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.