NavMenu

Još uvijek rano prognozirati uspjeh ljetnje turističke sezone - Unaprijediti evidentiranje turista i vidljivost destinacije u svijetu

Izvor: eKapija Utorak, 26.07.2022. 06:01
Komentari
Podeli
Sa sjednice u Ulcinju (Foto: Privredna komora Crne Gore)Sa sjednice u Ulcinju
Ljetnja turistička sezona je dobra s obzirom na nepovoljne uslove globalnih geopolitičkih izazova u kojima se realizuje i još je rano prognozirati njen uspjeh, ocijenjeno je tokom sjednice Odbora udruženja turizma u ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, održane 25. jula u Skupštini opštine Ulcinj.

Cilj ove sjednice je bio da se u konstruktivnom dijalogu sa predstavnicima nadležnih javnih instutucija dođe do najboljih rješenja za prevazilaženje biznis barijera i utiče na uspješan tok i realizaciju ljetnje turističke sezone.

Predsjednik Odbora Ranko Jovović podsjetio je na podatke koji pokazuju da je tokom prvih pet mjeseci bilo 156% više turista u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 78% od njihovog broja u 2019. godini. Broj noćenja je veći 179% u odnosu na taj period 2021, a 88% ostvarenja u odnosu na isti period 2019. godine.

Jovović je posebno apostrofirao problem koji se odnosi na dostupnost zvaničnih podataka u realnom vremenu, što onemogućava donošenje validnih zaključaka o prirodi i kretanju turističke potražnje u nacionalnim ekonomijama. To naročito dobija na značaju kada se poslovanje odvija u kriznim vremenima i kada je potrebno brzo reagovanje.

- Shodno navedenom, neophodna je implementacija satelitskih računa u turizmu u okviru Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike. Potrebno je izraditi informacioni sistem za prijavu i odjavu turista E-Visitor, a u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja EU - naveo je Jovović.

Prema riječima ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića treba se čuvati nepromišljenih izjava koji štete našoj turističkoj destinaciji. Naglašava da su neutemeljene tvrdnje izrečene bez dokumentovanih pokazatelja o navodnim lošim rezultatima koje postiže crnogorski turizam.

- Kada špic ove sezone povežemo sa odličnom predsezonom može se reći da imamo sasvim zadovoljavajuću sezonu. Drago mi je da smo ravnomjerno rasporedili turiste - ove godine je sjever Crne Gore pokazao da ima nevjerovatan potencijal i moramo raditi na razvijanju tih područja, a i Podgorica bilježi značajno veću posjetu - rekao je Đurović.

On dodaje da se u sinergiji privrede i države može doprinijeti da sljedeća sezona bude još bolja.

- Ovo je timski rad i moramo se svi uključiti kako bismo probleme rješavali korak po korak - smatra on.

Ministar ističe da se mora unaprijediti evidentiranje turista, o čemu predstoji sastanak sa švajcarskom kompanijom koja će prezentovati modele naplate boravišne takse, zatim vidljivost naše destinacije u svijetu, kapaciteti crnogorskih aerodroma, ukazujući na pozitivna iskustva aerodroma iz okruženja koji su pod koncesijama, čistoća i riješiti problem buke na čemu moraju raditi lokalne samouprave.

- Apelujemo na sve predsjednike opština da se agilnije pozabave ovim pitanjima, iznađu rješenja za izmještanje diskoteka i odrede "tihe zone" - rekao je Đurović, dodajući i da se mora raditi na poboljšanju saobraćajne infrastrukture.

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Barjaktari kazao je da su fokusirani na dva prioriteta - naplatu lokalnih prihoda i unapređenje komunalnog reda.

- Naplate boravišne takse je 25% veća što pokazuje bolju turističku posjetu. Apelujem da svi u Ulcinju registruju smještaj i turiste, jer je to investicija u naš grad, promociju turizma i preduslov dobre pripreme turističke sezone - rekao je Barjaktari, pozivajući sugrađane da daju doprinos komunalnom redu u ovoj opštini.

Prema njegovim riječima, Ulcinj će u narednih 10 godina doživjeti investicioni bum i najavio je glavne projekte koji će biti realizovani, među kojima su rješavanje problema vodosnabdijevanja i otpadnih voda (projekat vrijednosti mil EUR), most preko rijeke Bojane, novi smještajni kapaciteti...

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Ana Tripković Marković kazala je da u našoj zemlji boravi 142.000 turista.

- To je u ovim nepovoljnim geopolitičkim okolnostima jako dobar rezultat - rekla je ona.

Ističe da je rješavanje pitanja evidencije turista od krucijalnog značaja za razvoj turizma. NTO je, bez obzira na, prema ocjeni privrednika, mali budžet, uspješno predstavila turističke potencijale u 23 zemlje, sa njima upoznala 628 turoperatora i organizovala posjete 17 studijskih grupa, što je naročito doprinijelo dobroj posjeti sjevernim opštinama. Ističe da u narednom periodu posebnu pažnju treba posvetiti digitalnoj promociji destinacije koja iziskuje značajne finansijske izdatke.

Direktor Lokalne turističke organizacije Gzim Hajdinaga saopštio je da je Ulcinj trenutno najposjećeniji grad u Crnoj Gori.

- Na dan 22. jula u Ulcinju je boravilo 37.000 turista, od čega u hotelima 6.700 (13,83% manje nego rekordne 2019) - kazao je Hajdinaga.

Ističe da taj broj treba pomnožiti sa tri, imajući u vidu lošu evidenciju turista i naplatu boravišne takse.

- Nadam se da će nas ovakva dinamika pratiti do septembra i da će sezona biti uspješna - riječi su Hajdinage.

Fuad Lunji, predsjednik Asocijacije hotela i apartmana iz Ulcinja ocijenio je da država mora više da finansijski pomaže lokalnim samopravama, na šta je dobio odgovor resornog ministra.

- Ulcinj je grad sa najvećim potencijalnom u Crnoj Gori. Mislim da Ulcinj ima potencijal da pomogne državi, a ne da država pomaže njemu - smatra Đurović.

Tomo Knežević smatra da će Ulcinj biti nosilac turizma u ovoj i godinama koje predstoje, ali da je nužno u narednom periodu rješiti probleme saobraćajnih zagušenja, parkiranja, buke, smeća. Apelovao je da se izgradi pristanište za brodiće na Velikoj plaži ili Valdanosu. Smatra da nije trebalo podići, kako kaže - preko noći, troškove vlasnicima kućica na Adi Bojani, bez adekvatne fiskalne strategije.

S tim nije saglasan ministar, koji smatra da svaki luksuz treba da se plati, te država ne želi da se u tom području stimuliše gradnja, već sačuva priroda. Iz većih nameta biće izuzete ribarske kućice.

Veselin Luburić iz Nacionalnih parkova Crne Gore saopštio je da svi nacionalni parkovi bilježe impresivne rezutlate u svim segmentima

- Prema podacima od petka, imamo 99% više posjeta nego u uporednom periodu. Sezona je iznad očekivanja. Imamo veći broj gostiju iz zapadne Evrope, mnogo znači dolazak turista iz Izraela i Francuske, a krenućemo i u kampanju prema njemačkom tržištu - kazao je Luburić.

Naglašava potrebu rješavanja neuralgičnih tačaka, među kojima su uređenje puta Žabljak-Radovan luka kako bi se unaprijedili rezultati rafting turizma, popravljanje mosta prema Biogradskoj gori, uz ocjenu da će žičara od Kotora značajno povećati posjetu Nacionalnom parku Lovćen.

Boris Marđonović, predsjednik Udruženja hotelijera saopštio je da su pripremili inicijative koje će doprinijeti sistemskom razvoju turizma i biti upućene resornom ministarstvu i lokalnim samoupravama. One se, između ostalog, odnose na vršenje inspekcijskog nadzora nad primjenom Zakona o zaštiti od buke.

Gani Resulbegović iz Real Estate & Co, istakao je značajne potencijale Ulcinjske solane za privlačenje posmatrača ptica, što snažno doprinosi uspješnoj pred i post sezoni. Danica Banjević, LTO Tivat, saopštila je da su ove godine prvi put prezentovani potencijali Solane, Tivatskih solila i Skadarskog jezera na najvećem svjetskom Bird Watching Global Festu u Londonu, pa je pozvala privrednike da doprinesu kreiranju programa obilaska ovih turističkih atrakcija.

Svetlana Šljivančanin je saglasna sa privrednicima da Ulcinj mora imati lokalnog turističkog inspektora, kao i Žabljak i Kolašin, kako bi se adekvatno suzbijala siva ekonomija. Ona takođe smatra da novčane kazne u turizmu i ugostiteljstvu nijesu adekvatno odmjerene, jer za nelegalno poslovanje iznose svega 150 do 500 eura dok za legalne hotele koje ne vode evidenciju gostiju i nemaju istaknut cjenovnik one prelaze 1000 eura.

Privrednici su tokom diskusije istakli i važnost adekvatne valorizacije delte Bojane i Šaskog jezera, neophodnost pojednostavljenja procedura za rad turističkih agencija i usaglašavanja zakona koji regulišu njihovo poslovanje, kao i pojednostavljenja sezonskog zapošljavanja.

- Sve navedeno na ovoj sjednici nas usmjerava da se sa pripremom naredne sezone mora krenuti već od završetka aktuelne - zaključio je predsjednik Odbora Jovović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.