NavMenu

Gužva na na naplatnim rampama autoputa - Prihodi od putarine premašiće očekivanja

Izvor: RTCG Subota, 23.07.2022. 15:19
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Naplata putarine na auto-putu Princeza Ksenija počela je juče, kada je rampe prošlo duplo manje automobila nego prvog dana otvaranja auta-puta. Više je vozila koja prolaze iz pravca Kolašina za sedam odsto u odnosu na suprotan smjer. I dok vozači putničkih automobila ne žale novac za putarinu, vozačima kamiona, kako su potvrdili, od Podgorice je isplativije da idu kroz Platije.

Iako su ga mnogi proglasili najskupljim auto-putem, ne samo po izgradnji već i putarini, vozači ne žale 3,5 eura.

Da je tako potvrđuju i podaci Monteputa. Ipak, duplo više je vozača iskoristilo priliku da vozi auto-putem besplatno. Više se putuje ka Podgorici nego prema Kolašinu.

- Na dan otvaranja auto-puta 14. jula prošlo je oko 18.000 vozila, juče 7.613. Ali prvog dana bio je praznik, bilo je besplatno. Približan je broj auta i iz pravca Kolašina i iz Podgorice, tu je oko 500 vozila razlike više iz pravca Kolašina ka moru. Isto je i sa kamionima, imali smo 275 kamiona iz pravca Mateševa a 100 iz pravca Podgorice. Više kamiona ide ka centru - kazala je direktorica sektora finansija u Monteputu Saša Klikovac.

To je zato što je računica vozača kamiona drugačija. Osim 17 eura za putarinu, veliki uspon podrazumijeva i veću potrošnju goriva.

I dok auto-put većina bira kako bi uštedjela vrijeme, jučerašnja, ali i današnja gužva na naplatnim rampama izazivala je nervozu. Iz Monteputa objašnjavaju da je razlog tome procedura naplate.

- Ako smo uveli naplatu znači da se mora obraditi račun, vratiti kusur, dok bankovna kartica odradi obradu, 10 sekundi nam je prosječno vrijeme za obradu naplate - dodala je Klikovac.

A naplata od juče pokazuje da bi takav trend mogao da premaši sve projekcije.

- Mi smo planirali oko 4,4 miliona finansijskim planom, ako je suditi po prvom danu mi očekujemo prihod od oko 5,5 miliona - dodala je Klikovac.

I dok se sumiraju prvi utisci, vozači putničkih automobila zadovoljni prolaze rampe crnogorskog auto-puta. Za razliku od njih, vozači kamiona mogu da biraju - kraći ili isplativiji put.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.