NavMenu

Izazov kako obezbijediti 4 mil EUR za arheološka istraživanja tvrđave Španjola u Herceg Novom

Izvor: Dan Subota, 23.07.2022. 10:04
Komentari
Podeli
Pobjedničko rješenje na konkursu (Foto: Ministarstvo kulture/screenshot)Pobjedničko rješenje na konkursu
Projekat rekonstrukcije tvrđave Španjola, koji podrazumijeva njenu prenamjenu u kulturni hab, je završen i dobio je saglasnost Uprave za kulturna dobra. Predstoje arheološka istraživanja, ali i obezbjeđivanje sredstava za taj posao.

Prema riječima Jovana Subotića iz Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju cilj je da tvrđava postane mjesto gdje će tokom cijele godine umjetnici moći da stvaraju.

- Sada znamo kako će izgledati taj budući projekat tvrđave Španjola koja će dobiti svoju prenamjenu, odnosno postaće kulturni hab, mjesto koje će da živi cijele godine i umjetnici moći da stvaraju u raznim domenima umjetnosti, od radionice sa drvetom do fotografije, stripa, likovne i muzičke umjetnosti, na otvorenoj sceni koja će biti dostupna za razne vrste programa, teatar, scenske programe, kamerne koncerte - kaže Subotić i dodaje da je prije par dana u Opštini organizovana prezentacija projekta.

- Predstavnici Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP–a), Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi zajedno su radili na ovom projektu nešto više od dvije godine i zaista je veliko zadovoljstvo dokle je to došlo. Sada je pred nama najveći izazov. Naime, vrijednost projekta je procijenjena na 4 mil EUR plus PDV. Sa današnjom inflacijom moguće je da je ta suma veća. Budžeti ni Vlade Crne Gore, ni Opštine Herceg Novi, ali i evropskih projekata ne mogu odjednom pokriti tu sumu i sada je izazov prikupiti dovoljno sredstava iz raznih izvora da u etapama realizujemo ovaj projekat - kazao je Subotić.

Prvi korak, kako je kazo, je da na jesen sprovedu detaljna arheološka istraživanja.

- Prošle godine smo radili sondažna istraživanja u svrhu izrade projekta. Sada je neophodno odraditi detaljna istraživanja čija je vrijednost procjenjena na 100.000 eura. Opštinskim budžetom opredjelili smo 20.000 eura i sada je potrebno da Ministarstvo kulture i UNDP sagledaju koliko sredstva je moguće da oni izdvoje u tekućoj godini za sprovođenje tih radova - kazao je Subotić.

Ključno je, kaže, sačuvati objekat i njegovu zaštićenu cjelinu, da se u budućnosti ovo utvrđenje rekonstruiše uz primjenu svih konzervatorskih mjera i principa, uz neophodna preliminarna arheološka i arhitektonska istraživanja, te da se objekat valorizuje sa jasnom namjenom, u cilju održivog korišćenja.

Na međunarodni konkurs stiglo 18 radova

Podsjetićemo, Ministarstvo kulture i UNDP sproveli su Međunarodni konkurs za inovativno idejno rješenje revitalizacije kulturne baštine - tvrđave Španjola. UNDP je u februaru 2020. godine raspisao tender za izradu idejnog rješenja za uređenje tvrđave. Na međunarodni konkurs stiglo je 18 radova, a prvu nagradu u iznosu od 15.000 dolara osvojio je tim arhitekata iz Crne Gore - Nikola Novaković, Marija Novaković, Bogdan Kušević, Đina Prnjat, Nikoleta Savić, Saša Radojković, Nemanja Mitrović i Katarina Pašić.

U projekat je uključen i Novljanin arhitekta Vuk Čvoro, čija je NVO Sinergija različitim aktivnostima mnogo učinila da skrene pažlju javnosti na potencijal Španjole.

- U pobjedničkom rješenju koncept se zasniva na preklapanju i stalnoj interakciji između budućnosti i prošlosti, i konačnom susretu dva vremenska perioda - obrazloženo je iz resornog ministarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Zemljište za gradnju vjetroparka u Šavniku zakupiće konzorcijum podgoričkih firmi

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zaključilo je ugovor o dugoročnom zakupu na period od 30 godina državnog zemljišta zbog izgradnje vjetroelektrane na lokalitetu Sinjajevina u opštini Šavnik, sa konzorcijumom podgoričkih kompanija N1, Sistem-MNE i Permonte, saopšteno je Pobjedi iz tog resora. Vlasnici kompanije N1 su Nebojša Kažić i Milan Rapaić sa po 25% učešća u kapitalu. Polovina firme N1 pripada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.