NavMenu

Prijava robe carinskoj ispostavi jedan od najvećih izazova za špeditere - Rok bi uskoro mogao biti produžen na 72 sata

Izvor: eKapija Petak, 22.07.2022. 11:42
Komentari
Podeli
(Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com)
Jedan od ključnih izazova za kompanije koje posluju u sektoru saobraćaja, logistike i špedicije jeste kratak rok za prijavu u carinskoj ispostavi. Ovaj problem uskoro bi mogao biti prevaziđen, pošto je direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević najavio da bi taj rok za sadašnjih 24 uskoro mogao biti produžen na 72 sata.

Prevazilaženje ograničenja u poslovanju u sektoru saobraćaja, logistike i špedicije, te unaprjeđenje međusobne saradnje sa Upravom pihoda i carina bili su u fokusu zajedničke sjednice Odbora udruženja saobraćaja i špeditera Privredne komore.

Predsjednik Odbora udruženja saobraćaja, Deda Đelović kazao je da je zajednički cilj sastanka omgućavanje nesmetanog protoka roba kroz Crnu Goru i identifikovanje ograničenja u njegovoj realizaciji.

Privrednici su posebno istakli ključni izazov za njhovo poslovanje, a koji se odnosi se na kratak rok za prijavu u carinskoj ispostavi. Kako su naveli, vozači imaju rok od 24 časa da se prijave u carinsku ispostavu u koju se roba upućuje i 24 sata za istup iz zemlje u slučaju tranzita. Oni smataraju da to vrijeme nije dovoljno, te da slična praksa ne postoji ni u zemljama regiona i Evrope.

Prevoznici smatraju da se ovdje radi o kršenju ljudskih prava i ugrožavanju slobode kretanja, te traže da se ovaj rok, u što hitnijem postupku ograniči naminimum 72 sata. Mišljenja su da ovaj problem treba riješiti sistemski, a prema riječima Radeta Miloševića, to bi se moglo desiti veoma brzo.

On je istakao da ovaj rok nije propisan Zakonom i da će razmotriti da ga već naredne sedmice produže za većinu roba na 72 sata.

Odgovarajući na zahtjeve privrednika za povećanje broja carinskih inspektora, Milošević je kazao da Upravi prihoda i carina nedostaje minimum 150 ljudi, što je problem koji se osjeća na svakoj carinskoj ispostavi.

Izrazio je i očekivanje da će se ovaj problem riješiti, a da će Uprava do kraja septembra povećati broj zaposlenih, što je jedan od prioriteta njihovog rada, uz povećanje naplate PDV-a i poreske discipline.

(Foto: Privredna komora Crne Gore)
Milošević je takođe istakao da, iako turistička sezona još ne daje očekivane rezultate, karakteriše je veoma dobra naplata poreza na dodatu vrijednost koja je veća za 41% u odnosu na onu iz 2019. godine.

Najavio je pripremu akata o osnivanju poreske policije i carinskih patrola, te procedure za povrat PDV-a, koja će omogućiti fleksibilnije rješavanje ovog pitanja.

Prema njegovim riječima, trenutno se radi na rangiranju kompanija na osnovu analize rizika. Takođe, saopštio je da će uskoro početi da se primjenjuju privremena rješenja o povratu PDV-a, sa pojednostavljenim postupkom i uz povremene kontrole.

U otvorenoj diskusiji privrednika sa predstavnicima Uprave prihoda i carina razmotrena su, između ostalog, pitanja koja se odnose na ubrzavanje procedure pregleda robe na aerodromima, mogućnost povrata akciza na gorivo za pružaoce lučkih usluga, vrijeme prijave robe, te efikasnije sprovođenje carinskih postupaka na graničnim prelazima.

Predstavnici Uprave prihoda i carina su kazali da je novi carinski zakon u skupštinskoj proceduri, a da će se nakon njegovog usvajanja omogućiti puna primjena nove NCTS aplikacije, te najavili organizovanje obuka u Privrednoj komori kako bi se špediterima omogućilo nesmetano korišćenje tog softverskog rješenja.

Privrednici su takođe apelovali da se kroz bilateralni sporazum dvije države riješi problem povrata PDV-a iz Hrvatske, te da Privredna komora doprinese brzom rješavanju ovog pitanja.

Potpredsjednik PKCG Nikola Vujović izrazio je spremnost ove asocijacije da posreduje prema državi kako bi se otklonio ovaj problem u poslovanju.

Privrednici su ukazali na potrebu nastavka kvalitetne saradnje između Privredne komore i Uprave prihoda i carina, jer je samo takvim pristupom, moguće doći do unapređenja rada privrednih subjekata i stvaranja kvalitetnog privrednog ambijenta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.