NavMenu

Pogledajte kako izgleda auto-put noću - Puštanje u saobraćaj pitanje dana (VIDEO)

Izvor: eKapija Srijeda, 06.07.2022. 06:57
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Facebook/Printscreen)
Vlada Crne Gore objavila je najnoviji snimak sa auto-puta Bar Boljare, dionica Smokovac-Mateševo.

- Bližimo se puštanju auto-puta u saobraćaj. Pogledajte noćni snimak - stoji u opisu snimka koji je objavljen na društvenim mrežama.

Većina radova na auto-putu je završena, ali zvaničnog datuma puštanja u saobraćaj još uvijek nema. Predsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je ranije da se nada da će prioritetna dionica biti otvorena 13. jula na Dan državnosti.


Otvaranje dionice pitanje dana

Iz Monteputa su za RTCG rekli da je puštanje prve dionice u saobraćaj pitanje dana. Kako su naveli, radnici Monteputa, CRBC-a i brojni izvođači, kažu rade danonoćno kako bezbjednost putnika ni u jednom momentu ne bi bila dovedena u pitanje. Put je pokriven sa više od 600 kamera, a sva dešavanja pratiće zaposleni u Komandnom centru. Sve će kontrolisati i policija, a pripravni će biti i vatrogasci.

Četrdeset jedan kilometar auto-puta, skoro milijardu eura, sedam godina gradnje u mandatima četiri Vlade. Pet puta odlaganje završetka radova. No, najave kažu da smo nikad bliži kraju. Ostala su samo završna ispitivanja i uređivanje terena.

U Monteputu uvjeravaju da je pitanje dana kada će auto-putem proći prvi vozači.

- Mogu reći da će to biti vrlo brzo. Ne mogu reći tačan datum, ali narednih dana će biti, i kao što smo i najavljivali ranije da će se ove turističke sezone gosti koji dolaze u Crnu Goru voziti auto-putem. Mi maltene radimo 24 sata - kaže Andrej Mihailović iz Monteputa.

Sve kako bi vozači na auto-putu bili bezbjedni. Pomoći će video nadzor, a sva dešavanja 24 sata dnevno pratiće tim ljudi iz Komandnog centra koji se nalazi na Pelevom Brijegu, na oko 19 kilometara od uključenja iz pravca Podgorice.

- Video nadzor na auto-putu se sastoji od preko 500, 650 kamera. Što u tunelima, što pokretnih. Komandni centar je zadužen znači da sve to što se nalazi na auto-putu dođe do Centra i da se odatle komanduje svim tim uređajima i opremom na putu - ističe Mihailović.

I ne samo to.

- Tu je i Vatrogasni dom gdje ćemo imati vatrogasnu službu zaštite i spasavanja. Sa dva najsavremenija kamiona za gašenje požara. Pored ta dva kamiona u narednih nekoliko dana dobićemo i dva manja vozila. Imamo službu zimskog i ljetnjeg održavanja, u toku je nabavka 10 snjegočistača. U zgradi Komandnog mosta će biti i stanica policije. Odredili su tim policije koji će takođe 24 sata biti na auto-putu - objašnjava Mihailović.

Prvi auto-put, nazvan projektom vijeka, obilaziće i putari, koji će učiniti sve da vožnja bude što prijatnija. Ostalo je još da neko i zvanično presiječe vrpcu.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.