NavMenu

Zijin za tri i po godine Narodnoj banci Srbije prodao 5,74 tone zlata

Izvor: eKapija Utorak, 05.07.2022. 16:31
Komentari
Podeli
(Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper)
Srbija Zijin Copper je za tri i po godine Narodnoj banci Srbije prodala pet tona i 742 kilograma zlata, saopštila je ta kompanija.

- Toliko žutog metala proizvedeno je u jedinoj fabrici za dobijanje zlata u Srbiji koja od 18. decembra 2018, kada je kineski Zijin zaključio ugovor o strateškom partnerstvu sa Srbijom i preuzeo 63% vlasništva nad nekadašnjim RTB-om Bor, posluje u sastavu Srbija Zijin Copper - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da cjelokupna količina proizvedenog zlata, shodno srpskim zakonima, mora najpre da se ponudi Narodnoj banci Srbije, a tek u slučaju da ona odbije da ga po berzanskoj cijeni otkupi, Srbija Zijin Copper mogla bi da traži dozvolu za izvoz.

To se dosad nije desilo, što znači da zlato proizvedeno u ovoj kompaniji ostaje u Srbiji.

Prema poslednjim podacima Svjetskog saveta za zlato Srbija je sa 38,1 tonom zlatnih poluga vodeća zemlja u regionu po količinama tog plemenitog metala deponovanog u trezorima Narodne banke Srbije.

- Malo je, međutim, onih koji znaju da je gotovo sva količina "žutog blaga", koja Srbiju rangira na 54. mjesto u svijetu, proizvedena u Srbija Zijinu. Samo za šest mjeseci ove godine proizvedeno je, prodato i Narodnoj banci isporučeno čak 852 kilograma zlata - kažu u Zijinu.

Dodaju da je Srbija u poslednjih šest godina znatno povećala zlatne rezerve i ostvarila skok za osam mjesta na listi Svjetskog savjeta za zlato.

- U trezorima Narodne banke Srbije 2016. godine bilo je 17,9 tona zlata, a Srbija je zauzimala 62. mjesto u svijetu. I tada je bila lider u regionu po količini zlata, samo je danas to vođstvo mnogo ubjedljivije. Na drugom mjestu na Balkanu je Sjeverna Makedonija sa 6,9 tona zlatnih rezervi, Slovenija sa 3,2 tone i Bosna i Hercegovina koja ima tri tone zlata. Na poslednjem mjestu je Crna Gora sa 1,09 tona, dok Hrvatska nije na listi sto rangiranih zemalja.

Iako se u Boru zlato proizvodi od osnivanja rudnika 1903. godine, zvanična statistika o dobijenoj količini žutog metala vodi se od 1938. godine. Od tada do decembra 2018. u nekadašnjem RTB-u Bor proizvedeno je oko 160 tona zlata.
Evidenciju o proizvodnji zlata su prije 1938. vodili Francuzi, jer je rudnik bio u njihovim rukama. Francuska kompanija je u to vrijeme slobodno raspolagala plemenitim metalima, ali postoje podaci da je do 1935. godine iz Borskog rudnika izvezeno 16 tona zlata. Stanje je izmijenjeno tek 1934. godine Uredbom o nadzoru proizvodnje i upotrebi plemenitih metala zahvaljujući kojoj je pravo otkupa, i to po cijenama na Londonskoj berzi, dobila Narodna banka Jugoslavije.

Kilogram zlata je 4. jula vrijedio 58.119,62 dolara, dok se za finu uncu (31 gram) na Londonskoj berzi plaćalo 1.807 dolara.

Zlato je, po ocjeni ekonomskih stručnjaka i bankarskih analitičara, najbolja i najsigurnija investicija, posebno u turbulentnim i kokuznim vremenima u čitavom svijetu zbog rusko-ukrajinskog sukob, zaključuje se u dopisu kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

Može li se rakija pokvariti? Danas skoro svako domaćinstvo posjeduje barem bočicu rakije, ali šta je s rakijom koja dugo stoji? Može li se pokvariti? Rakija ima mjesto u mnogim ormarićima s alkoholnim pićima, ali ne znaju svi može li se ovaj alkohol pokvariti ili ne. Uostalom, ako bolje razmislimo možemo zaključiti da se alkohol vrlo teško kvari. Zbog visokog udjela alkohola u rakiji, ovo žestoko piće neće pokvariti u pogledu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.