NavMenu

Uključiti poslovnu zajednicu u procedure izrade zakona i drugih propisa - Transparentno poslovno okruženje uslov za dolazak američkih investitora

Izvor: eKapija Utorak, 05.07.2022. 13:07
Komentari
Podeli
Goran Đurović i Svetlana Vuksanović (Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma)Goran Đurović i Svetlana Vuksanović
Unapređenje poslovnog ambijenta kroz program "Rule of Dialogue - Vladavina dijaloga" zajednički je interes Američke privredne komore i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, poruka je predstavnika tih institucija nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji. Memorandum su potpisali ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović i predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore Svetlana Vuksanović.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji želimo da podignemo nivo uzajamnog razumijevanja između privatnog i javnog sektora, jer vjerujemo da je saradnja ključna za snažniji poslovni ambijent, poručila je Vuksanović.

- Memorandumom o saradnji ostvarujemo cilj koji smo postavili kroz program "Rule of Dialogue - Vladavina dijaloga", da pravovremenim dijalogom stvaramo i unapređujemo poslovni ambijent zasnovan na vladavini prava i jednakim šansama. Mnogo je oblasti u kojima Američka privredna komora, zajedno sa svojim članicama, može ponuditi ekspertska znanja. Ta ekspertiza može biti od velike koristi za kreiranje politika i mjera usmjerenih podršci razvoja privrednih društava i njihovoj transformaciji sa posebnim fokusom na inovacije, nove proizvodne i poslovne tehnologije. Želimo da pomognemo razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija, naročito kroz podršku daljem unapređenju proizvoda i usluga IKT industrije - rekla je Vuksanović.

Kako je Vuksanović dodala, predvidivo i transparentno poslovno okruženje uslov je za dolazak investitora iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

- Važno je da nam u tom procesu dijalog bude okosnica svega. Od suzbijanja sive ekonomije do razvoja ljudskog kapitala i digitalne transformacije, sve su to polja na kojima moramo raditi. Sigurni smo da će intenzivnija saradnja Komiteta Američke privredne komore i predstavnika ministarstava i organa uprave, već u prvim mjesecima pokazati konkretne rezultate te da ćemo, kroz dijalog, pronaći najkvalitetnija rješenja za eliminisanje barijera u poslovanju - rekla je Vuksanović.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da potpisivanjem Memoranduma Ministarstvo želi da pošalje poruku da je otvoreno za dijalog sa privatnim sektorom, intenzivniju saradnju, uklanjanje administrativnih barijera i unapređenje poslovnog ambijenta.

- Imajući u vidu da strane direktne investicije predstavljaju značajan činilac bruto društvenog proizvoda države, zadržavanje postojećih i privlačenje novih renomiranih investitora iz SAD-a i zapadno-evropskih zemalja za našu Vladu je prioritet. Samo u prva četiri mjeseca ove godine SDI u Crnu Goru iznosile su više od 306 mil EUR, što je rast od 30% u odnosu na pretkriznu 2019. godinu, a 23% u odnosu na prošlu. To je signal da država treba da nastavi da razvija transparentan i predvidljiv poslovni ambijent, što i namjeravamo kroz program "Vladavina dijaloga" u saradnji sa AmCham-om - kazao je Đurović.

Ministar je naglasio da želi da uključi poslovnu zajednicu u procedure izrade zakona i drugih propisa, te da čuje njihov glas prilikom kreiranja politika koje imaju uticaja na poslovno okruženje.

- Posebno su nam važni zajednički komiteti za suzbijanje sive ekonomije i digitalnu transformaciju, teme koje se i na nivou državnih institucija percipiraju kao izazovi za rješavanje u narednom periodu. Uz ove oblasti, fokus zajedničkih napora biće i stvaranje uslova za uravnotežen rast i razvoj crnogorske ekonomije, unapređenje ekonomskih odnosa sa inostranstvom, razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija i jačanje sektora inovacija - rekao je Đurović.

Potpisani Memorandum sa Ministarstvom ekonomskog razvoja je nastavak saradnje između Vlade Crne Gore i Američke privredne komore koja je počela 6. juna na događaju "Otvoreno sa Premijerom" kada je potpisan krovni Memorandum o saradnji na programu "Rule of Dialogue - Vladavina dijaloga". Američka privredna komora potpisala je prošle sedmice prvi u nizu Memoranduma o saradnji i to sa Ministarstvom zdravlja, a u narednom periodu učiniće to i sa drugim relevantnim ministarstvima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.