NavMenu

Deutsche Bank: Inflacija je otrov za društvo

Izvor: Mina Utorak, 05.07.2022. 10:41
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/PublicDomainPictures)
Bijesna inflacija je otrov za društvo, ocijenio je izvršni direktor Deutsche Banke, Christian Sewing i upozorio da stalno poskupljenje svega prijeti recesijom.

- Kada 40 odsto građana kaže da na kraju mjeseca ne mogu ostaviti ni euro po strani, to znači da je socijalni mir u Njemačkoj ugrožen - rekao je Sewing na bankarskoj konferenciji u Frankfurtu.

Povrh toga, kako je rekao, stalan inflatorni pritisak prijeti recesijom, dodajući da su knjige narudžbi firmi još pune i da je profit snažan, ali da sa zebnjom iščekuje narednih 12 mjeseci, prenosi SEEbiz.

Osim eksplozivnog rasta cijena, situaciju pogoršavaju pandemija, prenapregnuti snabdjevni lanci i uska grla na tržištu rada.

- Ako rat u Ukrajini ipak prekine uvoz ruskog gasa, njemačka ekonomija će zapasti u "duboku recesiju" - rekao je Sewing.

On je ocijenio da Evropska centralna banka (ECB) kasni i nije dovoljno odlučna u podizanju referentne kamatne stope, osnovne mjere za hlađenje inflacije.


Sewing je dodao kako se nada da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) povećati svoju temeljnu kamatnu stopu još 0,75 postotnih bodova, odnosno da će ECB reagovati ranije nego što se očekivalo.

U junu su potrošačke cijene u eurozoni, odnosno u 19 članica EU koje koriste euro kao zajedničku valutu, rasle po godišnjoj stopi od 8,6 odsto. U Njemačkoj je ta stopa dosegla 7,6%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.