Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 04.07.2022.| 13:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Raspisan novi poziv za kandidovanje investicija na Listu razvojnih projekata iz oblasti turizma

(Foto: Pixabay / Nikguy)
Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo poziv za kandidovanje investicija na listu razvonih projekata iz oblasti turizma.

Konkurs će biti otvoren do 31. avgusta, a prijave se šalju na adresu Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Rimski trg 46, 81000 Podgorica.

Kako je objašnjeno, prijave mogu dostaviti svi zainteresovani subjekti uključujući i aplikante za sticanje ekonomskog državljanstva. Aplikanti moraju zadovoljavati kriterijume za izgradnju hotela, odnosno mješovitog kompleksa sa pet zvjezdica u primorskom regionu ili Podgorici, odnosno najmanje četiri zvjezdice u sjevernom ili središnjem regionu.

Takođe, na primorju i Podgorici minimum predviđene investicije je 15 mil EUR, dok je u središnjem i sjevernom regionu to 5 mil EUR.

Obaveza invstitora je i da dostavi neopozivu bankarsku garanciju naplativu na prvi poziv u iznosu od milion eura, a kojom se garantuje realizacija razvojnog projekta u skladu sa dinamikom i namjenom utvrđenom u biznis planu i revidovanom glavnom projektu. Propisano je i da investitor zaposli najmanje 80 ljudi na primorju ili Podgorici, odnosno najmanje 25 na sjeveru ili središnjem regionu.

Objekti koji se grade na primorju ili Podgorici moraju imati najmanje 60, a na sjeveru ili u centralnom regionu minimum 35 smještajnih jedinica.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja navode da se ispunjenost uslova dokazuje sledećom dokumentacijom: Dokumentacija
  • Revidovani glavni projekat, kojim se dokazuje kategorizacija, broj smještajnih jedinica i predračunska vrijednost projekta,
  • Biznis plan, kojim se definiše broj zaposlenih i
  • Neopoziva bankarska garancija naplativa na prvi poziv, izdata od kredibilne banke, u korist Vlade Crne Gore, u iznosu od 1.000.000 EUR, kojom se garantuje realizacija planirane dinamike investicije iz Biznis plana i Revidovanog glavnog projekta.
- Investitor razvojnog projekta je u obavezi da, uz prethodnu saglasnost Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, nakon objave na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma angažuje nezavisnog kontrolora koji će pratiti realizaciju razvojnog projekta u skladu sa planiranom dinamikom investicije iz Biznis plana i Revidovanog glavnog projekta i na polugodišnjem nivou izvještavati Ministarstvo, odnosno Vladu Crne Gore o statusu realizacije istog - navodi se u pozivu.

Na kraju prošle godine Lista razvojnih projekata u oblasti turizma sadržala je 16 projekata čija je ukupna vrijednost 472 mil EUR. Od ukupno 16 projekata, čak 11 se realizuje u sjevernoj regiji - tri na Žabljaku, sedam u Kolašinu i jedan u Mojkovcu. Preostalih pet projekata realizuju se na jugu, i to po jedan u Miločeru, Tivtu, Čanju, Budvi i Baru.

U martu ove godine, Vlada je isključila je šest hotela sa Liste razvojnih projekata iz oblasti turizma. Riječ je o hotelima na Žabljaku, Kolašinu, Miločeru i Mojkovcu, a razlog isključenja je to što investitori nisu dostavili bankarske garancije. Tada je utvrđena inovirana lista koja sadrži deset projekata.

Nakon toga, na listu le uvršten još jedan projekart, i to kondo hotel Magnum koji će se graditi u Kolašinu, a vrijednost investicije je 13,34 mil EUR.

Podsjetimo, program ekonomskog državljanstva pod lupom je Evropske unije, koja je više puta savjetovala Crnu Goru da ukine svoju šemu državljanstva investitorima zbog rizika kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala. Kako je najavljeno, program će biti ukinut 31. decembra ove godine. Prema nedavnoj odluci Vlade, bankarska garancija snižena je sa 2,5 na milion eura.

Vlada je od 2020. godine do danas dodijelila ukupno 409 ekonomskih državljanstava.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE