NavMenu

Crna Gora ima najveći javni dug u regionu

Izvor: Dan Ponedjeljak, 04.07.2022. 08:10
Komentari
Podeli
(Foto: archerix/shutterstock.com)
Crna Gora ima najveći javni dug od svih zemalja regiona, odnosno bivših jugoslovenskih država, sa 83,27% BDP-a, pokazuju statistički rezultati.

Na drugom i trećem mjestu su članice Evropske unije Hrvatska i Slovenija, a na četvrtom i petom su Srbija i Sjeverna Makedonija.

U Hrvatskoj javni dug u 2021. godini iznosi 79,8%, a u Sloveniji 74,7% BDP-a. Javni dug Srbije je 2021. godine iznosio 56,9% BDP-a, u Sjevernoj Makedoniji 53,2%. Javni dug BiH iznosio je 36,01% BDP-a, a Kosova 23,34% BDP-a.

U zemljama Evrospke unije zabilježeno je smanjenje javnog duga koji je u 2020. godini iznosio 90% vrijednosti BDP-a, navode agencije.

Ova brojka krije velike razlike među članicama EU. Dok je javni dug Grčke iznosio 193% BDP-a, Estonija na dnu liste ima javni dug od 18% BDP-a države.


Iako je veliki javni dug Grčke poznat, ona nije jedina država čiji je javni dug veći od BDP-a države.

Javni dug Italije je značajan i iznosi 151% BDP-a, Portugal je treći u EU, sa javnim dugom koji iznosi 127% BDP-a. Ove tri države su imale i veći javni dug u prošloj deceniji, ali su ga smanjile uprkos pandemiji korona virusa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.